FELLESSKAP: Skal nasjonalstaten overleve, må innbyggerne føle tilhørighet, som fordrer et verdifellesskap. I dagens Norge utfordres fellesskapet ved segregering folkegrupper imellom. Slik reduseres den nasjonale identiteten, som viskes ut i takt med den svært høye innvandringen til landet, skriver Christian Tybring-Gjedde (bildet).
Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix
Går vi mot et kulturforlis?
Skal vi lykkes, må innvandrere inviteres inn i vårt kulturelle fellesskap. Da må røtter trekkes opp og plantes på nytt. Neste generasjon må finne sin tilhørighet i Norge. Da må frihetsverdiene omfavnes. Tempoet i dagens innvandring umuliggjør dette.
Verden er i bevegelse. Tidligere sannheter utfordres. Den kollektive tilnærmingen til ulike etiske spørsmål vokser. Dermed svekkes individet. Vår kultur basert på frihetsverdier, taper terreng til fordel for et kollektivistisk tankesett basert på religion, etnisitet, klan og et utvidet familiebegrep.
Dette er én grunnkjerne i min nye bok Mens orkesteret fortsetter å spille, omtalt i Dagen i går av Nils-Petter Enstad. Jeg hadde nok ønsket at Enstad var mer opptatt av bokens budskap enn meg som person, da Norge og Europas grunnverdier utfordres stadig sterkere av krefter som ønsker å bekjempe våre sekulære demokratier.
For meg har det vært viktig å påpeke at nasjonalstaten er vårt felles kulturelle utgangspunkt og vår arv. EU skulle skape en europeisk identitet, men selv ikke unionens støttespillere vil mene at EU har en samlende europeisk kulturell bærekraft. Snarere tvert i mot. Ulike europeiske land opplever stadig sterkere protester mot overføring av nasjonal styring til Brussel og også krav om løsrivelse. Dette fordi det nasjonale fellesskapet forvitrer i takt med politikeres vilje til å gi fra seg nasjonal makt.