Meninger
KAMPANJE: KrFs helsepolitisk talsperson Geir Jørgen Bekkevold og Kjersti Toppe (Sp) fikk i mai 2020 overrakt 42.000 underskrifter av Kristin Rudstaden fra Menneskeverd, som var samlet inn i forbindelse med endringer av bioteknologiloven.
Heiko Junge / NTB
Fosterdiagnostikk som forventning fra helsevesenet
I 2020 endret et knapt flertall på Stortinget bioteknologiloven og innførte fosterdiagnostikk til alle. Tidligere var dette forbeholdt gravide over 38 år og ved mistanke om genetisk sykdom hos fosteret. Kvinner som oppfylte kriteriene kunne få tidlig ultralyd sammen med blodprøve, og i noen år var blodtesten NIPT også tilgjengelig for denne gruppen.
Etter endringene i 2020 ble disse kriteriene opphevet for andre tester enn NIPT, og alle gravide fikk tilbud om tidlig ultralyd med tester som skal avdekke blant annet Downs syndrom. NIPT er gjort lovlig, men med egenbetaling.
Menneskeverd var blant organisasjonene som var svært kritisk til endringene i bioteknologiloven. Disse testene er målrettet mot noen få bestemte diagnoser som kromosomavvik og noen få genetiske hjerte- og muskelsykdommer. Hvorfor er det akkurat disse sykdommene som kvalifiserer for en slik screening?