GLAD: Kari Ljønes Valland mottar Dagens hederspris for 2021 i Norheimsund bedehus. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

For travel til å få hederspris

Det var dekket til fest i Norheimsund bedehus tirsdag denne uken. Men hovedpersonen visste ikke hvorfor 20 personer var samlet på en hverdags ettermiddag.

På tirsdager er hun vanligvis bare på bedehuset for de faste bønnemøtene som finner sted fra 0730-0755 så folk kan komme seg på jobb.

Les også
Ernst (77) fikk Dagens hederspris: – Vårherre er en god arbeidsgiver

Og egentlig passet det ikke så godt denne ettermiddagen heller. Hun skulle nemlig gjort noe av det hun pleier å gjøre på denne tiden, å lese høyt fra lokalavisen for et par eldre mennesker og dele et gudsord med dem. Nå måtte de planene avlyses.

OVERRASKET: Kari Ljønes Valland er tydelig overrasket over å få prisen. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

Men anledningen var at Kari Ljønes Valland skulle tildeles Dagens hederspris for 2021. Det var hun ikke forberedt på.

Men selv hos de vanligvis relativt lavmælte bedehusgjengerne i Hardanger satt rosen løst denne kvelden. «Kari ser alle og er snar til å ta kontakt», var gjennomgangsmelodien.

Dagens hederspris

Har blitt delt ut siden 2015.

Prisen går til en enkeltperson eller en gruppe personer som på en særskilt måte og over tid har lagt ned en stor innsats i lokalt kristent arbeid og vært til inspirasjon for mange.

Tidligere vinnere er Ragnhild Knudsen, enken etter abortmotstanderen Børre Knudsen (2019), Soul Children-dirigent Torhild Skraastad (2018), Einar Foss Kvavik som står bak julespillet «Veien til Betlehem» i Lyngdal (2017), ekteparet Liv Hilde og Helge Tønnes Langåker for det kristne ungdomsarbeidet Young Life på Karmøy (2016) og ildsjelen Karin Haugnes i Grimstad Misjonskirke (2015).

Selv rettet hun takken oppover, og konstaterte at «Det er det Gud gjør, som blir stående».

Ljønes Valland er opprinnelig fra Hurdal i Viken, men kom til Norheimsund en drøy times kjøring øst for Bergen i 1996.

Der gjorde hun seg positivt bemerket fra første stund, og har fungert som en slags frivillig super-diakon i årene siden, også etter at hun ble enke.

UTDELING: Tarjei Gilje, redaktør i Dagen, deler ut Dagens hederspris til Kari Ljønes Valland. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

I annonsen som stod i avisen for et par måneder siden, spurte vi i Dagen: «Kjenner du en kristen ildsjel som har utgjort en forskjell i lokalmiljøet gjennom frivillig arbeid?»

Prisen går altså ikke til kristne kjendiser, men til hverdagsheltene. Det har gitt noen nydelige møter siden prisen første gang ble delt ut i 2015. I koronaåret 2020 ble det ikke noen tildeling, men til gjengjeld ble det to nå i 2021.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I år ble selve kåringen foretatt av en utnevnt jury med medlemmer som skulle gjenspeile en kirkelig bredde. Juryen bestod av sokneprest Kathrine Tallaksen Skjerdal i Høvåg i Lillesand, daglig Marit Hårklau Ådnanes i Indremisjonssamskipnaden (ImF), og pastor Dag Martin Østevold i metodistmenigheten Centralkirken i Bergen.

Da juryen gikk gjennom listen over foreslåtte kandidater, ble den store bredden i Ljønes Vallands engasjement trukket frem.

FÅR KAKE: Kari Ljønes Valland har fått en egen kake med navnet sitt på. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

I presentasjonen av henne het det at hun i eldrebolig-komplekset der hun bor gjerne samler fem til ti personer til kaffe i 16-tiden, og at hun stadig har middagsgjester, særlig innvandrere.

Hun gikk i mange år rundt med vaktlisten til gjenbruksbutikken Plant et tre i nabobygden Øystese i vesken, slik at hun kunne holde løpende oversikt.

I butikken ekstra godt lag med nye landsmenn som gjerne kommer inn dørene og spør «er Kari her i dag?»

Utover dette blir enkeltpersoner gjerne kjørt til både lege, tannlege, fysioterapeut og frisør. Og til møtene på bedehuset har hun som regel fått med seg en eller annen.

Tjenesten hennes ble presist oppsummert i nominasjonsteksten: «Det som det kanskje står aller mest respekt av, er alt som Kari får gjort «i det stille», og som aldri kjem i eit register eller i ein møteprotokoll.»

Om det ikke var for korona, hadde nok bedehuset vært fullt. Mange ville hedre Kari Ljønes Valland.

PRISVINNER Kari Ljønes Valland mottar Dagens hederspris for 2021. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

I stedet ble rammene noe mer dempet, og det var et vakkert øyeblikk da samvittighetsfulle bedehusfolk av smittevernshensyn ikke tillot seg å bedrive allsang før måltidet.

JURY: Juryen som kåret vinneren av Dagens hederspris bestod av Marit Hårklau Ådnanes, daglig leder i Indremisjonssamskipnaden (ImF), pastor Dag Martin Østevold i Centralkirken i Bergen og sokneprest Kathrine Tallaksen Skjerdal i Høvåg. Dagen-redaktør Tarjei Gilje representerte redaksjonen. Foto: Skjermdump

I stedet spilte Åslaug Vevle, som nominerte Ljønes Valland, på pianoet, mens forsamlingen sang «Gledens herre, vær vår gjest» inne i seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og etter at vi hadde sittet rundt bordene i knappe halvannen time var beskjeden klar: Nå var det på tide å avslutte.

Kari måtte hjem og skifte før hun skulle hjem til noen for å vaske. Bakgrunnen for hedersprisen kunne knapt blitt bedre illustrert enn den ble der og da.