KrFs landsmøte vedtok i april 2014 at man ikke trenger å være kristen for å være politiker i partiet.

Etter bekjennelsesparagrafen

Når man først skulle bryte den over 80 år lange tradisjonen med kun kristne trosbekjennere på listen, så kunne man knapt finne en bedre og mer egnet kandidat enn Anne Sender.

Denne avisen advarte som kjent KrF mot å oppheve bekjennelsesparagrafen. Vi ønsket at KrF skulle beholdes som den spesielle planten i norsk partiflora de hadde vært siden opprettelsen i 1933. Og vi advarte samtidig mot å innbille seg at partiets problemer skyldtes denne paragrafen.

Les også: KrF fjerner bekjennelsesparagrafen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi hadde heller ingen tro på at nye mennesker automatisk ville strømme til partiet dersom bekjennelseskravet ble droppet. I dette siste punktet har vi i hvert fall fått rett.

Men flertallet i partiet ville det annerledes enn oss. Plikten til å bekjenne kristen tro er nå historie i KrF og vil nok aldri komme tilbake.

I en slik situasjon bør man også se på de positive mulighetene som den fjernede bekjennelsesplikten skaper. For de finnes åpenbart.

Dagen kan i dag fortelle at Oslo KrF har spurt den tidligere forstanderen i Det Mosaiske Trossamfund, Anne Sender, om å stå på listen deres ved valget neste år.

Sender er så vidt vi vet den første personen med en annen religiøs tilhørighet enn den kristne, som er blitt spurt om å representere KrF. Når man først skulle bryte den over 80 år lange tradisjonen med kun kristne trosbekjennere på listen, så kunne man knapt finne en bedre og mer egnet kandidat enn Anne Sender.

Les også: Anne Sender spurt om å bli KrF-politiker

Sender er den fremste representanten i Norge for en minoritet som står KrFs velgere svært nær. Sender har gjennom mange år vært en sentral stemme i norsk samfunnsdebatt, så sentral at hun tidligere i år ble belønnet med norsk ytringsfrihets fremste pris, Fritt Ord-prisen.

Hennes engasjement for religiøse minoriteter, religionsdialog, religionens plass i det offentlige rom og interessen for midtøstenkonflikten, er velkjent og også noe hun deler med KrFs kjernevelgere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sender har også selv vært involvert i internasjonalt bistands- og fredsarbeid, et område som står KrF-hjertene nær. Hun har jobbet for Flyktninghjelpen i Sør-Sudan og drevet fredsarbeid på Sri Lanka. Sender har også vært spesialrådgiver i Utenriksdepartementets humanitære seksjon.

Det hadde med andre ord vært svært spennende å se Anne Sender som KrF-politiker. Dessverre for KrF - og for oss andre som ønsker oss nye og spennende stemmer i politikken - så kunne hun av formelle grunner ikke si ja. Hun er allerede medlem av et annet parti.

Dessuten har hun også foreløpig nok med sine andre oppgaver. Blant annet har hun nettopp takket ja til jobben som sekretariatsleder i Samarbeidsrådet for Tros- og Livssynssamfunn.

Uansett mener vi at det er grunn til å gi honnør til Oslo KrF for evnen til spenstighet og nytenkning. Her er det tydeligvis noen som har tenkt store og kreative tanker. Det kan de gjerne fortsette med.

Det eksisterer en fremtid også etter bekjennelsesparagrafen.

Kristne i KrF

I april 2013 fjernet Kristelig Folkeparti kravet om at tillitsvalgte skal være kristne, den såkalte bekjennelsesparagrafen.

I stedet skal tillitsvalgte forplikte seg på og arbeide for KrFs kristne verdigrunnlag.

Kommunevalget neste høst blir første mulighet for ikke-kristne til å stille til politiske verv i KrF.

Les også
Anne Sender spurt om å bli KrF-politikerKristne i KrF
Les også
KrF fjerner bekjennelsesparagrafen
Les også
KrFU fjerner bekjennelsesparagrafen