For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned - 1 krone Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

Fortsett 👉

Synspunkt

DOMKIRKEN: Samtidig er fremstillingen særlig for det første hundreåret preget av statskirkens posisjon som enerådende og udiskutabel del av statsapparatet: «I 1800 hadde staten et offentlig religionsvesen, skriver Olav Hovdelien. På bildet ser vi Kristiansand domkirke.

Et bilde av en kristendom på offensiven

De store kristne folkebevegelsene, vekkelsene og misjonsbevegelsene, i tillegg til frikirkeligheten og de «historiske» kirkene – Den katolske og Den ortodokse kirke – har fått bred plass i fremstillingen.

Publisert Sist oppdatert

«Fortiden er et annet land. De gjør ting annerledes der», skrev den britiske forfatteren Leslie Poles Hartley ved en anledning. Dette gjelder også for den som søker å skrive norsk kristendomshistorie.

Nå foreligger en fremstilling av norsk kristendomshistorie for perioden 1800-2020, skrevet av Helje Kringlebotn Sødal, som til daglig arbeider som professor ved Universitetet i Agder i Kristiansand.

Hensikten har vært å gi en helhetlig fremstilling av kristendommens historie gjennom de siste to hundreår, i kontinuitet og brudd med eldre fremstillinger. Det vil si fra omtrent Hans Nielsen Hauges tid og Norges løsrivelse fra unionen med Danmark, helt frem til vår egen tid.

Powered by Labrador CMS