Synspunkt
DOMKIRKEN: Samtidig er fremstillingen særlig for det første hundreåret preget av statskirkens posisjon som enerådende og udiskutabel del av statsapparatet: «I 1800 hadde staten et offentlig religionsvesen, skriver Olav Hovdelien. På bildet ser vi Kristiansand domkirke.
Tor Erik Schrøder/NTB
Et bilde av en kristendom på offensiven
De store kristne folkebevegelsene, vekkelsene og misjonsbevegelsene, i tillegg til frikirkeligheten og de «historiske» kirkene – Den katolske og Den ortodokse kirke – har fått bred plass i fremstillingen.
«Fortiden er et annet land. De gjør ting annerledes der», skrev den britiske forfatteren Leslie Poles Hartley ved en anledning. Dette gjelder også for den som søker å skrive norsk kristendomshistorie.
Nå foreligger en fremstilling av norsk kristendomshistorie for perioden 1800-2020, skrevet av Helje Kringlebotn Sødal, som til daglig arbeider som professor ved Universitetet i Agder i Kristiansand.
Hensikten har vært å gi en helhetlig fremstilling av kristendommens historie gjennom de siste to hundreår, i kontinuitet og brudd med eldre fremstillinger. Det vil si fra omtrent Hans Nielsen Hauges tid og Norges løsrivelse fra unionen med Danmark, helt frem til vår egen tid.