UTSENDT: På samme vis som vi benytter ulike begreper for å beskrive ulike kristne tjenester, så mener jeg vi også trenger et eget begrep som beskriver en person som er utsendt til en annen kulturell kontekst enn sin egen, skriver Andreas Nordli.

Er vi alle misjonærer?

Bare fordi du er en kristen, gjør ikke dette deg til misjonær, skriver Andreas Nordli.

For litt siden underviste jeg om misjon på en bibelskole.

Vi brukte første time til å se på kulturmandatet i 1. Mosebok 1,28 og hvordan dette legger et fundament for resten av Bibelen – via misjonsbefalingen – til Johannes Åpenbaring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I min naivitet antok jeg at alle i klassen forstod misjon på samme måte som meg. Jeg fikk raskt bekreftet at jeg tok feil, da en av studentene spurte meg hvordan jeg definerer misjon.

Det ble begynnelsen til en lang og god samtale i klassen. Alle, med unntak av en, anså seg selv som misjonærer, selv om de alle var norske bibelskolestudenter i Norge.

«Ifølge Johannes 20,21 er vi alle utsendt til verden», argumenterte en av studentene for hvorfor han burde tituleres misjonær.

Selvfølgelig hadde studenten på et vis rett. Alle kristne er Kristi ambassadører til denne verden – Guds medarbeidere som skal formidle evangeliet til alle mennesker.

Men slik jeg forstår begrepet misjon, betyr ikke dette at alle kristne er misjonærer.

Misjonsbegrepet er blitt litt uklart. Linjene mellom kristent arbeid blant de som har samme postnummer som oss selv, og de som bor blant folkeslag som er unådd eller totalt uberørt av evangeliet, er rett og slett blitt litt utydelig.

Ikke alle er kalt til å være tverrkulturelle misjonærer. Men alle er vi kalt til å formidle Guds godhet til mennesker rundt oss, enten det er gjennom diakonalt arbeid, evangeliseringsarbeid eller som utsendinger på de ulike samfunnsområdene.

Hvorfor ikke bare benevne all kristen virksomhet som misjon?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Er jeg pirkete? Ja, kanskje det. Men dette er viktig for meg. Årsaken er enkel. På samme vis som vi benytter ulike begreper for å beskrive ulike kristne tjenester, så mener jeg vi også trenger et eget begrep som beskriver en person som er utsendt til en annen kulturell kontekst enn sin egen.

Ingen vil være enige i at all kristen virksomhet er evangelisering, selv om vi alle er kalt til å være vitner.

Ingen vil være enige i at all kristen virksomhet er diakoni, selv om vi alle er kalt til å elske vår neste.

Selv om vi alle er utsendt til verden, så er heller ikke alle misjonærer.

Jeg er ikke enig i utsagn som sier at «hvis du følger Jesus, så er du en misjonær», eller «du kan være misjonær der du der».

Bare fordi du er en kristen, gjør ikke dette deg til misjonær. Samtidig er ikke kristent arbeid «ute» viktigere eller mer åndelig enn kristent arbeid «hjemme». Det handler bare om ulike roller og kall.

For å skape distinksjon mellom ulike kristne tjenester, og fordi den tverrkulturelle røde tråden går gjennom hele Bibelen er så tydelig, ønsker jeg at misjonærbegrepet skal være forbeholdt de som er utsendt til annen kulturell kontekst enn sin egen.

Jeg redd for at dersom all kristen virksomhet blir definert som misjon, så vil dette påvirke fokuset vårt. Dersom alt blir misjon, vil vi da lettere glemme de over to milliarder menneskene som bor på steder i verden der de ikke har muligheten til å høre evangeliet, eller der det ikke finnes en lokal kirke?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Sitater fra Dagen.no-debattenDebatt på Dagen.no
Les også
«Vær ydmyk og sett de andre høyere»
Les også
NMS nådde ikke sine mål
Les også
Stressede oljebarn
Les også
Vi trenger en ny generasjon forkynnere