KONGEFAMILIEN: Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett under feiringen av prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag på Slottet i juni.

En kvakksalver i kongefamilien setter monarkiet på nye prøver

Kan kongefamilien forholde seg taus til kommersiell kynisme mot syke mennesker utøvd av et av deres medlemmer? Kronprinsen bør snarest ta en alvorlig samtale med sin kommende svoger, sjamanen.

Herrens veier er uransakelige, og det er kjærlighetens også. I Norge har alle, også de kongelige, rett til å gifte seg med akkurat den de vil.

I utgangspunktet er derfor det forestående ekteskapet mellom prinsesse Märtha Louise og den amerikanske sjamanen Durek Verret, en sak mellom de to. Men ikke bare.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Märtha Louise er nummer fire i arverekken til den norske tronen og derfor er hennes giftermål faktisk også et konstitusjonelt anliggende. Grunnloven slår fast at arveberettigede prinser eller prinsesser ikke kan gifte seg uten Kongens samtykke. Det har han gitt og nå gjenstår det bare å få satt en dato for bryllupet.

Like klart er det at Durek Verrets forestående inntreden i Norges mest høytstående familie vil sette kongehuset på nye, sterke prøver. Den norske kongefamilien vil bli den eneste - i hvert fall i vår del av verden - som får en sjaman som medlem. Og en fullstendig uforutsigbar sådan, i tillegg.

Det skal sies at sjaman er tittelen han selv har satt på seg. En mer sakssvarende beskrivelse av den virksomheten han bedriver, ville vært sjarlatan, eller kvakksalver om man vil.

Listen over ekstreme utspill fra Durek Verrett etter at han havnet i det norske rampelyset i 2019 er lang. Han har hevdet at han egentlig er et reptil skjult i en menneskekropp, at han er i stand til å snu atomer og dermed redusere menneskers fysiske alder, at han kan rense kvinners underliv og at det er mulig å bruke egen tankekraft for å bli frisk fra kreft.

Og da Dagen var til stede under prinsessen og sjamanens felles seanse våren 2019 ble vi selv vitne til hvordan han påkalte forfedrenes ånder.

Det virket imidlertid ikke som de stilte opp.

Etter at Durek omtalte Märtha Louises sex-liv i en podcast, gikk prinsessen til slutt ut og beklaget på hans vegne.

Men det er liten grunn til å tro at sjamanen vil legge bånd på seg selv om han gifter seg inn i Norges viktigste familie. Så sent som i forrige uke ble det gjennom VG kjent at Durek Verrett selger medaljonger som han hevder kan kurere korona. Han skal selv ha blitt frisk fra sykdommen på grunn av medaljongens kraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En slik hendig sak kan man bli eier av for en overnaturlig billig pris av kroner 2000.

Man kan selvfølgelig le av hele galskapen. De fleste gjør nok det, men det er likevel sterkt å lese Nettavisens ferske intervju med den dødssyke kreftpasienten Jan Roger Olsen (44). Han mener Durek Verrett grovt misbruker folk som ham selv, som er oppgitt av legene og i mange tilfeller villig til å prøve nærmest hva som helst for å forlenge livet.

– Han utnytter sånne som meg, som er desperate etter en siste løsning, sier Olsen til Nettavisen. Kreftpasienten er usikker på om sjamanen tror på det han selv sier eller om han faktisk er full klar over at han tjener penger på å selge tomme fantasier til fortvilte mennesker.

For oss er det vanskelig å se hvordan kongefamilien kan forholde seg taus til den kommersielle kynismen som - etter et giftermål - vil bli utøvd av et av deres egne medlemmer.

Vi skjønner at kongehuset ikke kan ta den familiære skittentøyvasken offentlig slik enkelte andre kjendiser gjør. Men det finnes mer subtile måter å markere avstand til sjamanens budskap på og samtidig signalisere solidaritet med sårbare nordmenn som står i fare for å bli utnyttet.

Det er et ansvar som særlig hviler på kongen og på kronprinsen.

I 2019 da det stormet rundt Märtha Louises bruk av prinsessetittelen til å promotere sitt nyåndelige roadshow rundt i Norge sammen med Sjaman Durek, viste både monarken og tronarvingen klokskap. På en lavmælt, men likevel tydelig måte gjorde de det begge klart at de ville ta opp Märtha Louises kommersielle bruk av prinsessetittelen med henne. Resultat ble, som vi vet, at prinsessen lovet å ikke benytte tittelen på denne måten mer.

Helt siden vårt moderne monarki ble grunnlagt i 1905 har de kongelige klart å beholde den folkelige støtten ved å leve nært på og lytte til sitt folk. Det bør de gjøre denne gangen også.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nordmenn er et raust folkeslag. Man har ingen problem med å akseptere de kongeliges selvråderett over personlige livsvalg.

Men også norsk raushet har sine grenser. Det norske folk er på ingen måte like positivt stemt til at vår felles statsbærende institusjon misbrukes til egen tvilsomme økonomiske vinning. For tre år siden viste en meningsmåling at nesten annenhver nordmann mente at forholdet mellom Sjaman Durek og Märtha Louise svekker det norske monarkiet.

Kronprinsen bør ta en alvorlig samtale med sin kommende svoger. Og så bør han la det norske folk få vite hva vår kommende konge mener om kvakksalveri.

På en opphøyd og verdig kongelig måte selvsagt. Det er vi helt sikker på at han klarer.

Det er dessverre liten grunn til å tro at Sjaman Durek vil besinne seg selv om han gifter seg inn i Norges viktigste familie.