SANG: – Lovsang er eksempel på en åndelig opplevelse enkelte søker seg til i sommer.

En blind flekk i sommerdekningen

Det rare er at dette mylderet av åndelig folkeliv i stor grad går under radaren i de store riksmediene.

17,5 prosent av det norske folk har planer om å oppsøke en åndelig opplevelse i sommer. Dette kan tyde på at det er minst like mange som oppsøker åndelige tilbud som musikkfestivaler, mener religionsforsker ved Universitetet i Stavanger, Anne Kalvig. Hvorfor er det da så lite synlig i medienes overskrifter?

Les også: 900.000 nordmenn søker en åndelig opplevelse i sommer

Artikkelen fortsetter under annonsen.

17,5 prosent er mye. Omregnet til faktiske tall dreier det seg om over 900.000 mennesker som sier de vil bruke sommermånedene til å oppsøke opplevelser der de får åndelig påfyll. Det er grunn til å tro at en god del av disse oppsøker Sommer-Norges mangfoldige tilbud av stevner, leirer og festivaler.

Les også: Ber vi for Kim Jong-Un?

13 prosent av folket planlegger en kristen opplevelse. Nå kan vi ikke sette absolutt likhetstegn mellom «opplevelse» og «arrangement», men det er like fullt et høyt tall.

Det rare er at dette mylderet av åndelig folkeliv i stor grad går under radaren i de store riksmediene. Mens de årvisse oppslagene om flåttfare, hoggorm og invasjon av brennmaneter blir slått opp med fete krigstyper, skrives det forunderlig lite om nordmenns åndelighet, selv om dette altså er et tema som opptar en stor del av folket.

Anne Kalvigs sammenligning med musikkfestivaler i gårsdagens avis, gjør at skeivfordelingen i mediedekning blir svært så tydelig.

Stevneguiden.no er oppslagstavlen for Kristen-Norge

Forskjellen kan naturligvis ha med mediedramaturgi og arrangementenes karakter å gjøre. Pilegrimsvandringer går vanligvis fredelig for seg, uten de store skandalene. Speiderleirer kan by på dramatikk, men deltakerne er sjelden i livsfare. Og rent umiddelbart kan det nok synes lettere å lage oppslag på internasjonale toppnavn som gjester norske scener enn talerne på årets bibelcamp.

Les også: Hvor medfølende er vi, egentlig?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men kan det også tenkes at grunnen til riksmedienes manglende interesse for sommerens yrende åndelige liv, rett og slett bunner i fordommer og uvitenhet? Ja, kan det faktisk være slik at riksmediene ikke har fått med seg hva som utfolder seg rett under nesen deres?

For noen år siden kom boken «Blind Spot» ut på forlaget Oxford University Press. I denne boken ble det hevdet at journalister flest har en «blind flekk» når det gjelder religion. De greier ikke å dekke religiøse spørsmål skikkelig, fordi de mangler kunnskap om feltet – og fordi redaksjonene ikke prioriterer religionsjournalistikk høyt nok. Dette mente forfatterne var en feilprioritering i en verden der flere mennesker er religiøse enn før, og der mange også tar troen mer alvorlig enn før. Journalistiske blindsoner og mangelfull religionskompetanse gjør at en går glipp av gode historier og trender som er viktige for å forstå vår egen samtid.

Tilsvarende ble det hevdet i boken «Gud er tilbake», som ble utgitt av tankesmien Skaperkraft i fjor, at mange sliter med å forstå det flerkulturelle Norge, der religion blir stadig viktigere.

Til journalister som ennå ikke har oppdaget den åndelige stevnesommeren, vil vi derfor si som Mesteren selv sa: «Kom og se!» Mens resten av Norge ligger i sommerdvale, er dette høysesong for mennesker på søken etter åndelige opplevelser. Det er vel verd å skrive om. Da kunne vi kanskje fått en pause fra flåtten i sommer også. Dét hadde vært fint.

Les også
Nyåndelig tørketid om sommerenAlternativitet
Les også
Kommer fra kriker og krokerKRIK Action 2015
Les også
Direkte fra Sarons Dal
Les også
Frir til det norske publikummetSkjærgårds Music and Mission Festival
Les også
900.000 nordmenn søker en åndelig opplevelse i sommerUndersøkelsen