FERIE: Det er ikke dyre reiser langt avgårde som er avgjørende for at barna skal tenke tilbake på sommeren med glede.

Det er ingen skam å ha dårlig råd

For noen familier ryker kanskje Syden-ferien når renta stiger og prisene øker raskere enn vi er vant til. Men trenger det å være så ille om en må droppe Syden? Eller Legoland og Liseberg? En ung lege og småbarnsmor har minnet oss om hva som er det aller viktigste for barn i ferien.

«Vi har laget oss en illusjon om hva som er en perfekt ferie, men til syvende og sist trenger ikke barna mer enn å ha familien sin rundt seg», skrev Linda Luu (37), fastlege og mor til to, i et debattinnlegg i Nettavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun snakker av erfaring. Da hun selv var barn hadde ikke foreldrene råd til verken å fly, bo på hotell eller leie hytte, forteller hun i et intervju med Dagen. Faren var bilelektriker og moren hjemmeværende med fire barn. Selv om hun hadde «asfaltferie», følte Linda Luu at barndommens ferier var verdens beste.

At hun ikke følte skam over at familien hadde dårligere råd enn andre, gir hun foreldrene æren for. De var flinke til å få barna til å akseptere situasjonen.

Luus budskap at det er mulig å gi barna en fullverdig ferie selv uten å ha god økonomi. «Foreldre må ikke undervurdere sin rolle. De må lære barn å håndtere livet og sette pris på det de har», sier hun.

Som foreldre vil en gjerne strekke seg langt for å gi barna gode opplevelser. En vil så inderlig gjerne at barna skal ha en like god ferie som alle andre får. Og en ønsker at de skal ha noe å fortelle om når de kommer tilbake på skolen, eller vise i sosiale medier.

Kravene til ferien kan etter hvert blir så høye at det koster for mye. Ikke minst i dagens situasjon der høyere rente og uvanlig høye priser på strøm, drivstoff og mat kan oppleves svært krevende for mange barnefamilier.

Det er da Linda Luus utspill kommer som en kjærkommen oppmuntring til alle foreldre som strever med å få endene til å møtes. Hun snakker med troverdighet, for hun har opplevd det selv. Det er ikke dyre reiser langt avgårde som er avgjørende for at barna skal tenke tilbake på sommeren med glede.

Ved å dele historien sin er Luu med på å fjerne skammen som gjerne kommer som en tilleggsbelastning når en har lite å rutte med. Som fastlege ser hun at personer med dårlig råd har flere fysiske og psykiske utfordringer enn andre. «Skammen som de har på toppen av dette, prøver jeg å løfte vekk. Skam er menneskeskapt. Det er samfunnet som legger press på oss», sier hun.

For det er ingen skam å ha dårlig råd. Men vanskelig er det så visst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bare den som har opplevd å ha det skikkelig trangt, vet hvor utmattende det kan være.

«Det føles flaut. Jeg har det vondt inni meg. Det er vondt å fortelle barna at vi ikke har råd, og jeg tør ikke si at vi mottar mat fra Filadelfiakirken», forteller en uføretrygdet firebarnsmor til NRK.

En undersøkelse som ble publisert av NTB tidligere i sommer viser at økte renter og priser går på helsa løs. 25 prosent av de spurte var så bekymret at de mistet nattesøvnen.

Rentehopp og prisstigning rammer hardest dem som har minst fra før. 115.000 norske barn lever i familier med dårlig råd, og tallet har vært økende, ifølge Statistisk sentralbyrå. Hos Fattighuset, Kirkens Bymisjon, Barnas stasjon og Frelsesarmeen er pågangen stor av folk som trenger hjelp. Utviklingen er alarmerende.

Noen hver kan bli tvunget til å tenke gjennom forbruket i tiden som kommer. For mange vil dette bare være sunt. Men for dem som allerede har lite, er situasjonen i ferd med å bli alvorlig.