DIGITALT: Misjonskallet gjelder alle, både de som krysser landegrenser og de som krysser digitale grenser. Hvilke konsekvenser får det for din og min neste oppdatering på facebook, snap, instagram eller twitter?

Mobil misjon

«Mobilen er like viktig som den er selvfølgelig», ble det poengtert i podcasten MediePuls sist uke. For stadig flere mennesker verden over er internett og mobil blitt en sentral del av hverdagen. Hvilke konsekvenser har dette for vår misjonstenkning og vårt misjonsarbeid?

I løpet av de siste 25 årene har cirka halvparten av verdens befolkning tatt i bruk internett. Anslagsvis 3,2 milliarder mennesker var på nett ved utgangen av 2015, mens det antas at cirka 6 milliarder mennesker vil være på nett i 2020.

Med andre ord vil sannsynligvis nesten 3 milliarder nye mennesker logge seg på nettet i løpet av de kommende 4 årene, og da mest sannsynlig via en mobiltelefon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Om kort tid kan vi altså nå ut til nesten alle mennesker på kloden via små, men smarte mobiltelefoner.

Hva betyr dette for global kristen misjon?

Sosiale medier er nettbaserte tjenester som legger til rette for kommunikasjon fra mange til mange. Innholdet skapes i stor grad av brukerne selv.

De sosiale mediene har i løpet av få år endret vår mediehverdag. Ikke minst takket være det svært populære nettsamfunnet facebook. Grunnleggeren Mark Zuckerberg har faktisk som målsetning at facebook en dag skal knytte sammen alle mennesker på kloden.

27. august i 2015 var for første gang over en milliard mennesker koblet på Facebook. Det betyr at 1 av 7 personer i verden var logget på den samme nettplattformen, altså et nettverkssamfunn med 1 milliard innbyggere.

Det er selvsagt viktig at vi fortsatt sender misjonærer til andre land. Men er det ikke like strategisk å sende digitale misjonærer ut på facebook?

Det samme gjelder selvsagt andre sosiale medier – som blogger, Instagram, Snapchat, Twitter og Youtube.

Dette illustrerer at vår mediehverdag er blitt dramatisk endret i løpet av få år. Internett som plattform skaper en ny medievirkelighet, både for de profesjonelle medieaktørene i nyhets- og underholdningsbransjene og for oss vanlige mediebrukere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ofte beskrives dette med uttrykket «medienes demokratisering», det at vi både er mediebrukere og medieprodusenter.

Gjennom internett og de sosiale mediene er vi blitt våre egne redaktører og publisister. Dermed er alle kristne, som Jesu disipler og vitner, blitt mediemisjonærer i egen mediehverdag.

Dette fører til flere sentrale spørsmål:

Hvordan utrustes kristne til å bli effektive og mobile misjonærer og vitner?

Hvordan skape en sunn bevisstgjøring om bruken av nett og mobil?

Hvor mye satser vi egentlig på internett som misjonsutfordring?

Tar vi på alvor at mobilen er like viktig som den er selvfølgelig, verden over?

Det finnes en rekke viktige pionertiltak innenfor digital misjon. Et sentralt eksempel er Jesus.net, som er et globalt internasjonalt nettverk av mer enn 50 kristne organisasjoner som er involvert i evangelisering og disippelgjøring på nettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hver av partnerne jobber systematisk med å nå folk på nettet der de er, ta folks spørsmål, tvil og livssituasjon på alvor, og så presentere evangeliet på en troverdig og attraktiv måte. I Norge er det nettstedene omgud.net og mystory.me som er inkludert i dette globale nettverket.

På de sosiale mediene gjelder det naturlige, det ekte og det personlige. Derfor får vi til stadighet en rekke naturlige anledninger til å dele om vår kristne tro på disse digitale arenaene.

Dette kan skje på så mange ulike måter, ikke minst avhengig av vår situasjon og vår personlighet. Vi kan her nevne følgende eksempler på hva vi kan dele: et tankevekkende sitat, en personlig erfaring, en kommentar til en aktuell nyhetssak, et foredrag, en debatt eller en preken, eller en personlig opplevelse fra helgens gudstjeneste eller møte.

Her er det viktig å la mangfold og kreativitet blomstre.

Jesus løftet en dag blikket og så utover en stor folkemengde og sa: «Høsten er stor, men arbeiderne få. Be derfor høstens herre sende ut arbeidere for å høste inn grøden hans.»

Så er spørsmålet om vi også ser den mobile misjonsoppgaven. Verken du eller jeg kan alene nå ut til alle på nett. Men sammen kan vi nå våre nettverk.

Misjonskallet gjelder alle, både de som krysser landegrenser og de som krysser digitale grenser. Hvilke konsekvenser får det for din og min neste oppdatering på facebook, snap, instagram eller twitter?

Engasjér deg!

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: Engasjér deg!

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

Følg gjerne Dagen på Facebook

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!


Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

Dagen er Norges eldste kristne dagsavis. På papir siden 1919. Vi gir ut avis seks dager i uken og har abonnenter over hele landet. Vi har også en eavis som kan leses hvor som helst - og når som helst.

DEBATT: dagensdebatt.no kan du selv skrive egne innlegg og publisere dem direkte på nett. Og kanskje bruker vi også innlegget ditt i avisen Dagen.

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

ISRAEL: Få med deg nyheter fra Israel og hør podcast fra Israel-korrespondenten

ANDAKT: Følg gjerne vår andakts- og inspirasjonsside

MENIGHET: Les vår faste spalte Menighetsdoktoren

HUMOR og skråblikk finner du i Krykkjebakkposten.

TWITTER: Dagen og DagensDebatt

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Hillsong starter TV-kanal
Les også
Forsvarer trua via tastaturet
Les også
Konvertitt og Europa-misjonær
Les også
Den nye misjonsvirkeligheten
Les også
Vår troverdighet som kristen nasjon
Les også
Smågodt og bibler på tilbud