Jens Brun-Pedersen, pressesjef i Human-Etisk Forbund.

Betonggrå humanetikk

Human-Etisk Forbund (HEF) er i gang igjen med sin årvisse og etter hvert svært så forutsigbare repetisjonsøvelse: Angrepet mot andakter og gudstjenester i NRK.

Denne gangen har de imidlertid valgt seg en litt mer subtil fremgangsmåte.

Les også:Vil fjerne andakter og forkynnelse i NRK

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå kombinerer humanetikernes informasjonssjef Jens Brun-Pedersen den sedvanlige kritikken av andakten med det som fremstår som dårlig skjult smisking for kringkastingssjefen.

Dette skal ikke «verken HEF, staten eller kristne menigheter bestemme», skrev Brun-Pedersen i et innlegg her i Dagen i forrige uke, men «kun kringkastingssjefen i NRK».

Som om kringkastingssjefene ikke allerede har gjort det i tiår etter tiår. Hvis Brun-Pedersen har så stor ærefrykt for kringkastingssjefen, så kunne det jo vært en ide å respektere den bestemmelsen han har tatt.

For oss fremstår Human-Etisk Forbund som en særlig betonggrå og humørløs organisasjon.

Det er noe merkverdig med et forbund som har opposisjon mot Norges største trossamfunn som hovedoppgave, samtidig som de gjør sitt beste for å kopiere det trossamfunnets ritualer. Etter først å ha tømt dem for religiøst innhold.

Den kristne dåp har de omdannet til navnefest.

Konfirmasjonen har de gjort såkalt «borgerlig».

Ved juletider arrangerer de lysfester.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og apropos jul. For et par år sidenrappet de sannelig hele Norges julenasjonalsang «Deilig er jorden», gav den en avkristnet tekst og trykket den i sin egen humanetiske sangbok.

Humanetikerne er uten tvil norgesmestere i livssynsplagiering. Det er tydeligvis enklere for dem å naske fra den kristne kulturarven enn å finne på noe kreativt selv.

Vi tror heller ikke noe på at den humanetiske andaktsmotstanden er begrunnet i en spesiell ­omsorg for NRKs redaksjonelle integritet og uavhengighet. Den springer ut av akkurat den samme­ lett gjennomskuelige avkristningsiveren som ­preger resten av Human-Etisk Forbunds aktivitet.

Andakter og gudstjenestene i NRK er absolutt ikke vanskelige å forsvare ut fra NRKs samfunnsoppdrag, som Jens Brun-Pedersen angivelig er så opptatt av. Som statskringkaster er det NRKs ansvar å gi nordmenn et medietilbud som møter deres ønsker om hva de vil høre på radio og se på tv.

Og nå er det nå en gang slik - enten Brun-Pedersen liker det eller ikke (han liker det antagelig ikke så godt) - at over 80 prosent av det norske folk tilhører et kristent trossamfunn.

Og mange av oss vil gjerne lytte til andakter og gudstjenester på NRK. Morgenandakten er rett og slett et svært populært program som det ikke er noen grunn til å fjerne fra sendeskjemaet.

Og så er det jo ikke noe merkelig i at NRK lager programmer tilpasset en bestemt interessegruppe. Det gjør de jo hele tiden.

Jens Brun-Pedersen kan jo ta en liten titt på noen av de sære musikkprogrammene og smalkulturen som NRK formidler. De programmene kan ikke skilte med flere hundretusen daglige lyttere, somMorgenandakten kan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Her kan du leseandakter på Dagen.no.