GENI ELLER IDIOT?: – I Norge er det en tendens til å vurdere den til enhver tid sittende amerikanske president som enten geni eller idiot, avhengig av om vedkommende er demokrat eller republikaner, skriver Dagen på lederplass. FOTO: Mark Wilson/Getty Images/AFP

Å forstå motstanden mot Obama

Selv om Obama ikke på langt nær er så sosialdemokratisk innstilt som noen later til å tro, ønsker han å bevege USA i en retning som er mange amerikanere fremmed.

Resultatet i det amerikanske mellomvalget gjør en vanskelig situasjon enda verre for president Barack Obama. Mannen som skapte skyhøye forventninger med sine fagre ord om håp, fred og forandring, har i liten grad evnet å omsette de velformulerte visjonene sine i politiske resultater. Her på berget forklares det litt for lettvint med at hans politiske motstandere er dumme og gjenstridige. Republikanerne sikret seg i tirsdagens valg de fleste setene som det sto strid om i Senatet. Dermed har partiet flertall i begge kamre i Kongressen. Obama vil følgelig møte enda mer motbør i sine to siste år som president enn han har gjort i sine seks første.

I Norge og andre europeiske land er Obama blitt fremstilt nærmest som en politisk frelserskikkelse. Sjelden i nyere tid har så mange uttrykt så nesegrus beundring for en politisk leder. Begeistringen har vært forunderlig slitesterk på denne siden av Atlanteren når man ser hvordan den har falmet i hans eget hjemland. Misnøyen og mismotet har økt under Obamas ledelse. Nasjonen fremstår mer splittet og svak enn på lenge. For mange observatører i en europeisk tradisjon virker det som om forklaringen er såre enkel: Reaksjonære republikanere forstår ikke landets og verdens eget beste.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: Clinton tar oppgjør med Obamas utenrikspolitikk

Derfor motarbeider de den kloke og fremsynte presidenten. Den angivelig ødeleggende grunnholdningen er «den uramerikanske ideen om at individet er fritt, staten er fy, og Gud har et spesielt godt øye til USA», som Bergens Tidendes kommentator Frode Bjerkestrand oppsummerer det. Han bygger på professor emeritus Ole O. Moens ferske bok «USA – supermakt i dyp demokratisk krise». Den maler tingenes tilstand med palettens mørkeste farger.

Moen er en av våre fremste Amerika–kjennere, men nærer en utilslørt forakt for republikansk tankegods. Det er en ærlig sak å være motstander av en politisk ideologi, og å påpeke kritikkverdige forhold i politiske prosesser. Men i sum mener vi norske eksperter bidrar til å gi et fortegnet bilde av hvordan mange amerikanere tenker. Det farger i sin tur norske holdninger til USA. I Norge er det en tendens til å vurdere den til enhver tid sittende amerikanske president som enten geni eller idiot, avhengig av om vedkommende er demokrat eller republikaner.

LES OGSÅ: – Vi støtter Obamas initiativ mot ISIL

Som president har Barack Obama utfordret helt grunnleggende forhold ved amerikansk kulturell identitet. Selv om han ikke på langt nær er så sosialdemokratisk innstilt som noen later til å tro, ønsker han å bevege USA i en retning som er mange amerikanere fremmed. De er overbevist om at man best bygger fremtiden ved å gi individet større frihet, begrense statens rolle og ha et sterkt forsvar. Obamas forsøk på å reformere nasjonen har ikke overbevist dem.

Mange amerikanere opplever at nasjonens fremtid står på spill. Flere kristne aktører har ved denne valgkampen engasjert seg sterkt for å få flest mulig troende til å stemme. «Hvis vi kapitulerer i frustrasjon og fjerner oss fra den politiske prosessen, vil vi automatisk styrke dem som ønsker å forandre nasjonen vår grunnleggende», skriver den berømte afroamerikanske legen Ben Carson, som er en skarp Obama–kritiker. I stedet for å anklage den republikanske Kongressen for å være motivert av «religiøs arroganse og en understrøm av rasisme», som Moen gjør, burde vi prøve å forstå hvordan de tenker – og hvorfor de er uenige med Obama.

Les også
Forbes: Putin er verdens mektigste
Les også
Økt terrorberedskap i USA
Les også
Amerikansk pastorpar kan slippe homovielser
Les også
USA gir 1,4 milliarder kroner til Gazastripen
Les også
Kristne kjemper mot helsereformObamacare