SPRER SEG: Stadig flere amerikanske stater åpner for at homofile kan gifte seg med hverandre. Bildet er fra en vielse av et mannlig par i Nord-Carolina 13. oktober.

Amerikansk pastorpar kan slippe homovielser

Tro kolliderer med lovgivningen i saken der et ektepar i USA fryktet fengsel fordi de nekter å vie homofile par. Nå kan det hende de slipper straff.

Den frivillige organisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) har i alle fall konkludert med at lokale lover mot diskriminering i byen Coeur d’Alene ikke kan anvendes på religiøse virksomheter. Dette melder nettstedet Religion News Service (RNS).

ACLUs konklusjon står i sterk kontrast til truslene om dagbøter på 1000 kroner og inntil et halvt års fengsel framsatt av lokale myndigheter for halvannen uke siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fengsel og bøter

Ekteparet Evelyn og Donald Knapp, er begge ordinerte pastorer. Pinsevennene driver Hitching Post Wedding Chapel i Idaho, nordvest i USA.

18. oktober – et par dager etter at det ble tillatt i Idaho for personer av samme kjønn å inngå ekteskap – ga lokale myndigheter beskjed til ekteparet Knapp om at de måtte vie homofile par, ikke bare heterofile.

Dette er i strid med deres samvittighet, og dagen før avviste de å vie et homofilt par.

LES: Dagens første artikkel om saken

Organisasjonen Alliance Defending Freedom (ADF) gir Evelyn og Donald Knapp juridisk bistand. På sine nettsider skriver ADF at ekteparet var blitt foreholdt muligheten for dagbøter på tusen dollar og månedsvis i fengsel om de ikke oppga sin motstand.

Støtte

Nå kommer også ACLU – visstnok overraskende – med støtte til paret. ACLU jobber for borgerrettigheter i USA, og søksmål fra organisasjonen har flere ganger medført dommer som har ført til presedens i en rekke grunnlovsspørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

ACLU mener det ikke er noe i veien for å nekte å vie homofile. Forutsetningen er at kapellet som ekteparet Knapp eier og driver, bare opererer som en religiøs virksomhet. Da skal de fritas fra lovpålegg om ikke å diskriminere på grunnlag av seksuell legning.

Det er oppstått en viss forvirring omkring hvorvidt kapellet drives ikke-kommersielt, eller om driften er basert på å skulle gå med overskudd og gi inntekt.

Leo Morales er midlertidig direktør for ACLU. Han sier ifølge Religion News Service at ACLUs konklusjon bare vil bli endret hvis det skulle vise seg at kapellet også tilbyr varer eller tjenester som blomsterdekorasjoner, kaker eller ikke-religiøse seremonier.

– Opererer de som et religiøst foretak, er de fritatt fra vedtaket mot diskriminering, på linje med kirker og religiøse organisasjoner, skrev Mike Gridley, som representerer den lokale påtalemyndigheten, til ADF for få dager siden.

LES OGSÅ: - Ikke alle unge er for forbønn eller vielse av homofile

– Ikke truet

Etter dager med stor medieoppmerksomhet verden rundt, benekter nå myndighetene i Coeur d’Alene å ha truet ekteparet Knapp med rettslige skritt.

– Vi har aldri truet dem med fengsel eller andre rettslige skritt av noe slag, sier talsmann Keith Erickson for Coeur d’Alene til RNS.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

ADF forventer flere lignende saker fordi stadig nye stater i USA tillater samkjønnede ekteskap. Dette har alt ført religiøse institusjoner på kollisjonskurs med lovene mot diskriminering. Blomsterhandlere og bakere er blant dem som er blitt dømt til å levere varer og tjenester til homofile par i forbindelse med bryllup.

Les også
Paven: Kirken bør ikke være redd for forandring
Les også
Fylkeslege vil undersøke sexråd på nettsted
Les også
Pålegger pastorpar å vie homofile
Les også
Politikkens fundament
Les også
Nytt nettverk kjemper mot homovigselKirkevalget 2015