Evelyn og Donald Knapp, pastorpar i Coeur d’Alene i Idaho, nordvest i USA. Foto: Alliance Defending Freedom (ADF)

Pålegger pastorpar å vie homofile

USA: Bare dager etter at Idahos rettssystem vedtok å åpne for samkjønnede ekteskap, er to pastorer truet med straff om de ikke går med på å vie homofile par.

Ekteparet Evelyn og Donald Knapp, er begge ordinerte pastorer og driver Hitching Post Wedding Chapel i Coeur d’Alene i Idaho, nordvest i USA.

Lokale myndigheter varslet fredag 18. oktober ekteparet om at de var pålagt å tilby vielser av homofile par, ikke bare heterofile. Dette er helt i strid med Evelyn og Donald Knapps overbevisning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Truet med bøter

OrganisasjonenAlliance Defending Freedom (ADF) skriver på sine nettsider at ekteparet Knapp risikerer flere tusen dollar i bøter og månedsvis i fengsel om de ikke oppgir sin motstand mot å vie homofile.

Myndighetene i Coeur d’Alene sa at den antidiskriminerende linjen de har vedtatt, medfører at alle, uansett seksuell legning, skal ha samme tilbud om vielse.

De ser dette som en følge av at Idaho er pålagt av en føderal domsstol å tillate samkjønnede ekteskap, selv om et flertall av Idahos stemmeberettigede mener at ekteskapet fortsatt skal være en institusjon for én mann og én kvinne.

Ekteparet Knapp avviste fredag å vie et homofilt par. Reaksjonen var trusler om bøter på 1000 dollar for hver dag de nektet å vie homofile. Videre ble de truet med inntil et halvt års fengsel.

– Grunnlovsstridig

ADF yter blant annet juridisk bistand til personer som havner i slike situasjoner som ekteparet Knapp.

Fredag tok ADF-advokater saken til det føderale rettssystemet med begjæring om at kravene mot ekteparet Knapp frafalles.

– Myndighetene kan ikke tvinge ordinerte pastorer til å handle i strid med sin tro, sier Jeremy Tedesco, juridisk rådgiver for ADF.

– Mange har sagt at pastorer aldri ville bli tvunget til å gjennomføre vielsesseremonier helt på tvers av sin tro, men det er akkurat dette som nå skjer. Og det har skjedd fort. Coeur d’Alenes myndigheter bygger på en fullstendig feilaktig rettsforståelse, og vårt søksmål har som mål å sikre at ekteparet Knapp fortsatt fritt kan rette seg etter sin tro. Pastorer er beskyttet mot slikt. Det er helt i tråd med grunnloven, sier Tedesco.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Støtter troende

ADFs formål er å forsvare retten til «høre og fortelle om sannheten», som det heter. ADF har før støttet retten til å snakke fritt om sin tro på skoler og universiteter, og de har også engasjert seg sterkt for at religiøse symboler fortsatt skal ha en plass i det offentlige rom.

Bill Bright, grunnlegger av Campus Crusade for Christ, var med å starte ADF i 1994, sammen med over tretti konservative kristne organisasjoner.

Ifølge avisa Washington Post er det en problemstilling at Hitching Post Wedding Chapel ikke er en vanlig kirke. Derimot tilbyr ekteparet Knapp en offentlig tilgjengelig tjeneste i et kapell der man kan få gjennomført en juridisk gyldig vielsesseremoni og tar seg betalt med et mindre beløp.

– Diskriminering

Den lokale påtalemakten forstår saken annerledes enn ekteparet Knapp og ADF, ifølgeWashington Post:

– Homofile ekteskap var ikke lovlige uka før, men ble det i forrige uke. Da kan ikke vielseskapeller lenger nekte å vie noen med henvisning til loven, hevder statsadvokat Warren Wilson som mener det kan være snakk om brudd diskrimineringslovene.

– Myndighetene er til for å beskytte og respektere vår frihet, ikke for å angripe den. De kan ikke ta vekk disse grunnleggende rettighetene og erstatte dem med tvang og intoleranse, hevder derimot juristen Jeremy Tedesco.