KRITISK: Morten Høglund, utenrikspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet.

Å brolegge med gode intensjoner

En ting er forholdet som har å gjøre med om bistand virker eller ikke virker etter hensikten, men en langt verre sak er det om bistand faktisk fungerer kontraproduktivt, og kan være til hinder for utvikling, skriver Morten Høglund (Frp).

Bi­stands­de­bat­ten var i flere tiår umu­lig å føre uten at de av oss som stil­te kri­tis­ke spørs­mål ved gjel­den­de po­li­tikk nær­mest fikk huden full og straks ble stemp­let som in­hu­ma­ne, ego­is­tis­ke og uten om­tan­ke for ver­dens fat­ti­ge. Hel­dig­vis har det skjedd noe med de­bat­ten de siste årene. Det er nå mulig å føre en dis­ku­sjon om disse tin­ge­ne uten at man blir stemp­let så fort man ymter frem­på med kri­tis­ke be­merk­nin­ger om bi­stands­po­li­tik­ken. 

I mer enn 50 år har nors­ke myn­dig­he­ter sendt av sted mil­li­ar­der av kro­ner til mer enn 100 for­skjel­li­ge land opp gjen­nom årene. Vet vi nok om re­sul­ta­te­ne av dette? Kan noen med hån­den på hjer­tet stå frem og si at dette har vært en svært vel­lyk­ket del av ut­vik­lings­po­li­tik­ken? Det er få som be­tvi­ler de gode in­ten­sjo­ner som lig­ger bak mer enn et halvt år­hund­re med norsk bi­stands­po­li­tikk, men vet vi nok om hvor­dan våre gode in­ten­sjo­ner har gjort seg gjel­den­de i prak­sis? Man gjør klokt i å legge seg på min­net at gode in­ten­sjo­ner kan føre til ne­ga­ti­ve kon­se­kven­ser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I en nylig ut­gitt bok skri­ver Stein Han­sen om for­hol­det mel­lom bi­stand og kor­rup­sjon. Han­sen har mer enn 40 års er­fa­ring fra ar­beid med ut­vik­lings­po­li­tikk og bi­stand, og er en per­son det er verdt å lytte til. En ting er for­hol­det som har å gjøre med om bi­stan­den vir­ker eller ikke vir­ker etter hen­sik­ten, men en langt verre sak er det om bi­stan­den fak­tisk fun­ge­rer kon­tra­pro­duk­tivt, og kan være til hin­der for ut­vik­ling. Han­sen peker på at den mas­si­ve ut­vik­lings­bi­stan­den har fun­gert som en bremse­kloss for re­for­mer innen for­valt­ning, styre­sett og nød­ven­di­ge sats­nin­ger på skole, helse og in­fra­struk­tur, in­klu­dert trans­pa­ren­te og ra­sjo­nel­le skatte­sys­te­mer. 

Re­gi­me­nes le­de­re og de som lever be­skyt­tet under deres vin­ger har an­led­ning til å søle bort mid­ler fordi de vet at det snart vil komme på­fyll av mid­ler uten­fra, våre bi­stands­pen­ger som skul­le gått til å re­for­me­re i de­mo­kra­tisk ret­ning og løfte men­nes­ker ut av fat­tig­dom. Slik sett har bi­stand dess­ver­re vært et hin­der for ut­vik­ling i fat­ti­ge ut­vik­lings­land, og det er for­ståe­lig at dette er tung kost å svel­ge for de po­li­ti­ke­re som har for­svart dette sys­te­met over flere tiår og bi­stands­in­du­stri­en som lever av dette sys­te­met. 

Det er på høy tid at vi leg­ger om ut­vik­lings­po­li­tik­ken slik at vi får den fakta­ba­sert, og i til­legg bør vi fort­set­te å legge om po­li­tik­ken slik det fak­tisk har vært sig­na­li­sert de siste årene under den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen, der man både er­kjen­ner at ut­vik­lings­po­li­tikk er mer enn bi­stands­po­li­tikk og at de vik­tigs­te driv­kref­te­ne for ut­vik­ling, vekst og glo­bal fat­tig­doms­be­kjem­pel­se ikke er bi­stand, men han­del, åpne øko­no­mi­er, vel­fun­ge­ren­de rett­sta­ter og ramme­be­tin­gel­ser og in­fra­struk­tur som inn­byr til sats­ning på opp­byg­ging av lokal in­du­stri og næ­rings­liv.

Det er også en myte som hol­des i live av en­kel­te på venstre­si­den at han­dels­li­be­ra­li­se­ring og la­ve­re skat­ter må føre til auto­ma­tis­ke kutt i vel­ferds­tje­nes­ter i ut­vik­lings­lan­de­ne. Sam­ti­dig er det slik at ut­vik­lings­lan­de­ne selv må få an­led­ning til å fast­set­te sitt skatte­nivå og av­gjø­re om­fan­get av of­fent­li­ge vel­ferds­ord­nin­ger. Den rødgrøn­ne re­gje­rin­gens ut­tal­te ønske om å eks­por­te­re den nors­ke vel­ferds­mo­del­len kan opp­fat­tes som et for­søk på å be­dri­ve ny­ko­lo­nia­lis­me. 

Frem­skritts­par­ti­ets ut­vik­lings­po­li­tikk tar sikte på å løfte men­nes­ker ut av fat­tig­dom og skape grunn­lag for vekst og ut­vik­ling gjen­nom å bygge ned toll- og han­dels­bar­rie­rer, slet­ting av il­le­gi­tim stats­gjeld, sik­ring av ei­en­doms­ret­tig­he­ter for det brede lag av be­folk­nin­gen, sats­ning på helse og ut­dan­ning, ka­na­li­se­ring av bi­stand gjen­nom fri­vil­li­ge or­ga­ni­sa­sjo­ner og glo­ba­le fond, for­ster­ket nød- og ka­ta­strofe­hjelp, økt sats­ning på han­dels­fa­si­li­te­ring og bi­stand til struk­tu­rel­le til­tak som frem­mer de­mo­kra­ti retts­stat og mar­keds­øko­no­mi. Sist, men ikke minst, vil Frp at alle til­tak som støt­tes skal bli gjen­stand for grun­dig eva­lu­e­ring, re­sul­tat­må­ling og regn­skaps­kon­troll.