SEND INN INNLEGG
FEIRING: ICEJs feiring under L
...
FEIRING: ICEJs feiring under Løvhyttefesten har blitt noe mye mer enn en konferanse, det har blitt noe mye mer enn en Israelstur med møter. Det har blitt en arena hvor Gud virker frem forsoning mellom kristne og jøder, skriver Dag Øyvind Juliussen. Bildet er fra konferansen i 2011. Tarjei Gilje. Foto: Byline stor
Gud virker forsoning
Del
Utgangspunktet for denne artikkelen er sterke inntrykk fra samlingen med 5000 kristne i Jerusalem under årets Løvhyttefest i oktober.

Et av kirkehistoriens mørkeste kapitler er hvordan man har sett på og behandlet jødene. Helt fra de tidlige kirkefedrene og videre opp igjennom historien har kirkens vei på dette området vært en moralsk og teologisk tragedie.
I boken When the Cr oss became a sword siterer forfatteren Richard Booker en av de store kirkefedrene, Johannes Krysostomos «Synagogen er verre enn et bordell... Den er slyngelens hule... demonenes tempel, innviet til avguderiets kulter... et møtested for Kristi mordere... et hus, verre en drikkebule... et tyvenes rede, et vannryens hus, et skammens hvilested, djevlenes tilfluktssted, fortapelsens svelg og avgrunn... Av den grunn hater jeg synagogen... jeg hater jødene av samme grunn»

Over 1000 år senere står Luther frem med samme budskap. Det er verd å legge seg på minne at historiens verste forsøk på folkemord, Holocaust ikke fant sted i den muslimske verden, men i det kristne Europa. Her i Norge gleder vi oss over den kristne innflytelsen på Grunnloven fra 1814, baksiden av den medaljen var jødeparagrafen.

Jødene gav verden apostlene og profetene, Guds ord og verdens frelser, det er derfor Jesus sier «Frelsen kommer fra jødene». De har brakt menneskeheten goder fra en annen verden, og har blitt gjenstand for hat og forfølgelse, fra kirken inkludert.

Lyset i denne historien er hva som skjer i våre dager. I dag pågår det et paradigmeskifte innen kirken, det er nytt kapittel i kirkehistorien som åpner seg. Endelig er det kristne som erkjenner Guds pakt og utvelgelse av det jødiske folk. Endelig erkjenner kristne at de står i gjeld til jødene, slik apostelen Paulus beskriver i brevet til Romerne kap 15 og vers 27. I dag er det mange millioner kristne som gleder seg over at jødene endelig har kommet tilbake til det landet som en gang ble gitt dem, nøyaktig slik Bibelens profeter har talt om i 2 500 år.

Midt i denne prosessen står Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem, ICEJ. Siden 1980 har ICEJ arrangert en stor feiring under Løvhyttefesten i Jerusalem. Dette arrangementet har blitt det årlig største kristne arrangement, endog også landets største årlige turistevent. Ifølge det israelske turistdepartementet bringer arrangementet årlig inn 100 millioner kroner inn i israelsk økonomi.

Under årets arrangement kom talerne fra bortimot alle kontinenter, sammen representerte de millioner av kristne. Et flott aspekt ved dette arrangementet er at det samler troende fra et bredt spekter av menigheter og kirkesamfunn. Konferansen har to hovedelementer, først og fremst er det en lovprisningsfest for kongenes Konge i Hans egen by. Dernest er dette arrangementet en sterk proklamasjon av kristnes kjærlighet og omsorg for jødene og deres hjemland Israel. I så måte har konferansen kirkehistoriske dimensjoner over seg.

Det var svært gripende når presten Andrew White fra den anglikanske kirke i Bagdad entret scenen og brakte hjerteskjærende vitnesbyrd fra forfølgelsen av de kristne. Samtidig forkynte han en sterk støtte og kjærlighet til Israel. Han beskrev det også slik at det ikke var kirken som først gav de forfulgte oppmerksomhet, men derimot jødene. Israels president, Reuven Rivlin, takket forsamlingen for støtten.

Ron Lauder, president i World Jewish Congress talte sterkt om koalisjonen mellom jøder og kristne, og understreket at de som jøder ville stå opp for de forfulgte kristne i dagens verden. Denne kvelden deltok også parlamentarikere og politikere fra 25 nasjoner.

I løpet av konferansen ble det presentert et åpent brev til verdens statsledere med appell om mer støttet til de som har blitt rammet av grusomhetene fra IS. Brevet var signert ICEJs direktør Jürgen Bühler, Ron Lauder president for World Jewish Congress og Billy Wilson president for Oral Roberts University. Sammen med disse var også Andrew White, som gav førstehånds informasjon om situasjonen på en egen pressekonferanse.

Jerusalem-marsjen kan ikke beskrives, den må oppleves! Det som skjer under denne årlige hendelsen er intet mindre en gripende og rørende. Selv om det er tusener som deltar, blir det likevel personlig, med håndtrykk, blikkontakt, latter, smil og tårer. Gjensidig takknemlighet og solidaritet flyter mellom kristne og jøder. En ung israelsk jente uttrykte det slik til kamerateamet vårt: «Vi føler oss elsket.»

Avslutningskvelden ble en grandefinale jeg ikke har vært med på tidligere, dette var kvelden hvor mange hundre israelere deltok. Tilstede var 300 israelske soldater fra spesialenheter som forsvarte Israel mot Hamas-terroristene i Gaza i sommer. Tilstede var også Holocaust-overlevende fra Haifa. I tillegg deltok også over 40 av FN-soldatene fra Fiji som ble tatt til fange av islamister på Golan, men senere brakt i sikkerhet i Israel. Forkynneren Robert Stern holdt en kraftfull tale om Guds trofasthet mot Israel og en advarsel mot de som søker å ødelegge denne nasjonen. Ved siden av min kone, satt en kvinne fra Israel hvor tårene rant konstant. Ved min side satt en ung israeler som hadde blitt med oss etter et treff i en av Jerusalems butikker, under lovsangen kunne han ikke annet enn å reise seg opp og prise Gud sammen med den store forsamlingen.

ICEJs feiring under Løvhyttefesten har blitt noe mye mer enn en konferanse, det har blitt noe mye mer enn en Israelstur med møter. Det har blitt en arena hvor Gud virker frem forsoning mellom kristne og jøder. Endelig, etter over 1500 år med kirkelig fiendskap mot jødene er Gud i ferd med å endre menighetens syn og forståelse når det gjelder det jødiske folk.

meninger,utenrikskommentar,dag øyvind juliussen,icej,løvhyttefesten