NÆR DØDEN: Har treåringen Colton sett sin egen oldefar i himmelen? Foto fra Heaven is for real / Sony pictures

Trosstyrkende og kontroversielt om himmelen

Heaven is for real er en film som kan oppfattes både trosstyrkende og kontroversiell på en og samme gang.

Den filmatiserte utgaven av suksessbokenHimmelen er på or'ntli er på vei til en kino nær deg, med Norgespremière fredag. Se filmtraileren øverst på siden.

Filmen er en del av en Hollywood-trend der det satses på produksjoner med trostilknytning. Der borte har underholdningskapitalistene oppdaget at også kristne inntar kinosetene i stort antall dersom det settes opp filmer med trosbudskap.

Også norske kinosjefer begynner å få øynene opp for denne kundegruppen. Derfor harHimmelen er på or'ntli - ellerHeaven is for real som også er blitt filmtittelen her i landet -denne helgen première på rekordmange norske kinoer.

Småsliten pastor

Filmens hovedperson er treåringen Colton Burpo. Han er sønn til en idealistisk, men litt småsliten pastor. Pappa Todd Burpo (Greg Kinnear) brenner både for evangeliet og for familien sin. Men den kombinasjonen er ikke helt enkel for ham, viser det seg.

Menigheten betaler dårlig. Eldsterådet er ikke helt fornøyd med pastorens innsats på talerstolen. Og de ekstrajobbene han tar som håndverker og brannmann kaster ikke nok av seg.

Så blir sønnen brått syk. Veldig syk. Blindtarmen har sprukket og vi skjønner at det står om livet. Det bærer lukt på sykehusets akuttmottak hvor legene er i ferd med å miste guttungen.

Kjefter på Gud

En fortvilet mor ringer slekt og venner for å få dem til å be. En like desperat far, pastoren, går til sykehusets stillerom. Men ikke for å søke Herren i bønn. I stedet kaster han stoler rundt seg og anklager Gud.

«Etter alt jeg har gjort for deg, så skal du ta gutten min. Er det slik du behandler dine pastorer?», skriker han i sin fortvilelse.

Legene lykkes med å gjenopplive guttungen. Og vel hjemme fra sykehuset begynner foreldrene å skjønne at Colton har opplevd noe spesielt mens han lå på operasjonsbordet.

Gutten forteller pastorpappaen at han så ham mens han var inne i bønnerommet og kjeftet på Gud. Mammaen får høre at Colton egentlig har en søster i tillegg til den han har her på jorden, en jente som døde i mammas mage og som gutten hevder at han traff i himmelen.

Foreldrene har aldri fortalt Colton verken om oppgjøret med Gud eller om spontanaborten. Utover i filmen dukker det opp flere slike spor av kunnskap som gutten ikke kan ha tilegnet seg på vanlig måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Teolog mener boken er oppspinn

Ærlige innsigelser

Filmen er ærlig i den forstand at den også tar opp innsigelsene mot Coltons himmelhistorie. Blant annet tar pappaen kontakt med en ateistisk psykolog for å få hennes syn på nær-døden-opplevelser.

Heaven is for real har hele veien et ærlig og sterkt Jesus-fokus. Der amerikanske filmer vanligvis nøyer seg med å snakke om Gud, er både Jesu navn og person sterkt til stede iHeaven is for Real.

Men mot slutten står filmen kanskje litt i fare for å havne over i Hollywood-kliss når alle plutselig skal klemme hverandre.

Troende? Kritisk? Eller begge deler? Gå på kino og gjør deg opp din egen mening.

Her kan du se hvor og når filmen vises - og filmtraileren