| Kultur
Skjønnmalingen av kirken under nazismen
RUINER OG DØD: Foran kirken St. Augustin ligger restene av Warsawa-gettoen.
AP / NTB
Den norske kirkes kamp mot nazisme og nazistat er forholdsvis godt belyst. Nå foreligger en «okkupasjonshistorie» om en av frikirkene: Else-Britt Nilsen og Knut W. Ruyter (red.) «Kirken og okkupanten. Den katolske kirke i Norge og andre verdenskrig.» St. Olav forlag, Oslo 2025 (400 sider).
Boken innledes med søkelys på de norske katolske menigheter og den monistiske del (nonner og klostre) av Kirken. Forholdet til «kirkekampen» i Norge tas opp. Et bidrag om «Den katolske kirkeledelse i Tyskland og naziregimet» er også med. Deretter følger en rekke enkeltstudier: Om skole, katolsk døpte jøder, Undsets kamp for jødene, en biografi, og to bidrag om katolsk publistikk. Boken er omfangsrik. Her er nedlagt et stort og krevende arbeid. Og det formidles en mengde ny og interessant kunnskap.
Hva skal kunnskapen brukes til? Det var å forvente at den skulle gi underlag for en historisk fremstilling av Den katolske kirke under okkupasjonen av Norge. Men noen historisk helhetsfremstilling er ikke boken. Man har villet lage en «forskningsbasert redegjørelse». Formuleringen røper usikkerhet overfor de historievitenskapelige krav.