«Alle som er interessert i livet i havet har her fått en entusiastisk og sakkyndig guide», skriver anmelderen. Foto: Adobe Stock

Oppdagelsesreise i havet

Forsidebildet kunne tyde på at dette er en barnebok om livet i fjæra. Men på innsiden vrimler det av latinske navn. Ingen bør la seg skremme av dette.

Pia Ve Dahlen er marinbiolog og dykker fra Sarpsborg. Hun formidler opplevelser og kunnskap på en enkel måte og med en smittende fortellerglede som gjør det vanskelig å legge boka fra seg.

Alle som er interessert i livet i havet har her fått en entusiastisk og sakkyndig guide. Supplert med flotte illustrasjoner av Gunvor Rasmussen.

Anmeldt/Bok

Pia Ve Dahlen

Verden under vann. En oppdagelsesreise i havet

Vigmostad&Bjørke 2021

Ib. 200 s.

1,2 millioner dyr

Mens cirka 1,2 millioner ulike dyr hittil er beskrevet på kloden, regner enkelte forskere med at det kan finnes så mye som en milliard. De aller fleste lever i havet. Norge har verdens nest lengste kystlinje, bare slått av Canada.

Vi rår over seks ganger så mye hav som land. Skreifisket utenfor Vesterålen og Lofoten er det største i verden, takket være strømmer fra verdens største kaldtvannskorallrev utenfor Røst. Dette forplikter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hva reker spiser

I havet finnes et utrolig mangfold av skapninger. Boka gir innføring i havdyrs varierte formeningsorganer og reproduksjonsstrategier. Visste du forresten at haien kan koble hele kjeften fra skallen og skyte den frem som en liten rakett? Eller at teppeblekksprutens hunner kan bli opptil 2 meter lange, mens hannen bare blir puslete 2,4 cm?

Foto: Bokomslag

Blåhvalen kan bli opptil 33 meter lang, og vekten har vært målt opptil 190 tonn. En hoppekreps på 5 mm kan hoppe 500 ganger kroppslengden sin på bare et sekund. Vi kan lese at det er en gammel myte at makrell spiser lik, mens reker, derimot, spiser det de kommer over. Her kan det passe å ønske reker, rekespisere og boklesere god fornøyelse.