Med medisin mot musikksplid

Kristen-musiker David André Østby vil at folk skal legge igjen sine musikalske preferanser i våpenhuset, på vei inn i kirka.

- Legg mu­sikk­sma­ken igjen ved kirke­døra, opp­ford­rer 33-årin­gen.

- I gamle dager måtte folk legge igjen sverd og økser i vå­pen­hu­set på vei inn. Vi bør legge igjen mu­sikk­sma­ken vår samme sted, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagen snak­ker med Østby mens han sit­ter i bil på vei fra flere da­gers sang­inn­sats på Skjær­gårds på Ris­øya. Der do­mi­ne­rer ten­årin­ge­ne to­talt.

Østby skal til Hed­mark­top­pen og lede lov­sang på Pinse­be­ve­gel­sens som­mer­stev­ne. I løpet av 37 mil for­vand­les han fra å være en 33-årig «ol­ding» til å bli en ung og dy­na­misk pinse­lov­sangs­le­der.

Han har over­ord­net an­svar for sang og mu­sikk under be­ve­gel­sens store fa­mi­lie­venn­li­ge som­mer­sam­ling, sam­men med Ann Ka­thrin «Anka» Wen­ner­berg.

Mu­sikk­s­plid

Her kom­mer Østby til sine egne, men de er ueni­ge om hva god mu­sikk er. Det har pre­get Pinse­be­ve­gel­sen lenge og skapt splid lo­kalt og na­sjo­nalt.

Dia­gno­sen har vært der i mange år: Ge­ne­ra­sjo­ne­ne ryker uklar om mu­sikk, og me­nig­he­te­ne lever med sang­lig split­tel­se. På Hed­mark­top­pen prø­ver de å gi medi­sin mot dette.

- Be­ve­gel­sen har ved­tatt å peke ut en fel­les kurs, så ge­ne­ra­sjo­nen kan lov­syn­ge sam­men. Kla­rer dere det her?

- Vi øns­ker å tref­fe bre­dest mulig og gjen­spei­le mang­fol­det. Men vi kom­mer til å synge flest san­ger av nyere dato, selv om vi også har med san­ger fra en leng­re kir­ke­lig tra­di­sjon, sier Østby som tje­ner til sitt brød som ut­vik­lings­re­dak­tør i Kor­sets Seier, men er en kløp­per både på tas­ter, tan­gen­ter og stren­ger.

Lov­sangs­tje­ner

- Jeg er vel­dig be­visst på at når jeg er lov­sangs­le­der, er jeg en tje­ner. Det er min opp­ga­ve å be­tje­ne sam­men­hen­gen jeg står i, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- På Skjær­gårds var det flere tusen 16- til 18-årin­ger, og jeg kan ikke spil­le det samme på Hed­mark­top­pen som på Ris­øya, sier Østby som med­gir at han har vært «på reise» i dette spørs­må­let.

- Det ble en øye­åp­ner for meg da jeg skjøn­te at det ikke er min opp­ga­ve å være am­bas­sa­dør for den mu­sik­ken jeg synes er best, men at jeg må be­tje­ne men­nes­ker. En lov­sangs­le­der står i en sam­men­heng. Det er flere ge­ne­ra­sjo­ner og flere pre­fe­ran­ser i kir­ken, og man ikler seg en tje­ners skik­kel­se når man leder lov­sang, sier han.

I ste­det for å stil­le dia­gno­ser, vil han iverk­set­te løs­nin­ger.

- Mu­sikkon­flik­ten er gam­melt nytt. Nå må vi be­gyn­ne å finne løs­nin­ger, for vi står over­for vik­ti­ge­re ut­ford­rin­ger enn å dis­ku­te­re mu­sikk­smak.

Østby vil hel­ler snak­ke om hvor­for krist­ne i det hele tatt lov­syn­ger.

- Vi må bli mer opp­tatt av inn­hol­det, mind­re av hvor­dan vi lov­syn­ger. For lov­sang skal dy­pest sett samle, ikke split­te. Til­be­del­sen til Jesus er det vi alle har fel­les som krist­ne. Li­ke­vel er det altså dette som split­ter oss mest, sier han.

Ikke på en­gelsk

Anka Wen­ner­berg sier san­ger­ne og mu­si­ker­ne på Hed­mark­top­pen har vært be­viss­te på å få med alle i lov­san­gen. Ett grep er at det knapt syn­ges på en­gelsk.

- Vi bru­ker nors­ke teks­ter, for de er lette å for­stå for alle. Lov­sang har vært så sterkt in­spi­rert fra USA, men David André og flere andre skri­ver en del nye san­ger på norsk, sier Wen­ner­berg - som ikke mener det er galt med en­gels­ke teks­ter, men man må synge på hjerte­språ­ket sitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun un­der­stre­ker at det også syn­ges helt tra­di­sjo­nel­le san­ger under Som­mer­stev­net, og ikke bare i mo­der­ne mu­si­kalsk inn­pak­ning.

Noe flun­ken­de nytt, dels san­ger som syn­ges for aller førs­te gang nett­opp på Hed­mark­top­pen, går i spann med gamle san­ger.

- I dag har vi sun­get «Jesus det enes­te» helt på den tra­di­sjo­nel­le måten, sier Wen­ner­berg.

DAGEN

Pinsevennenes sommerstevne

Arrangement: Sommerstevnet

Sted: Hedmarktoppen

Tid: Fredag 5. - ondag 10. juli

Deltakere: 2-3.000

Talere og sangere: Øystein Gjerme, Egil Svartdahl, Emanuel Minos, Lisa Børud, Sofie Børud, Mathias Fjalsett, Sara Lindholm, David André Østby, Anka Wennerberg og Runar Eldebo med flere.

Les også
Planlegg ferien med Stevneguiden.no
Les også
En feltguide til sommerstevnene