Anmeldelser
HJEMMELAGET: Trude Drevland oppfordrer alle til å lage fiskegratengen selv.
Gorm Kallestad / NTB
Lag fiskegratengen selv!
Politiker og kulturpersonlighet Trude H. Drevland har alltid vært glad i å samle oppskrifter og lage mat. Dette skriver hun personlig om i forordet, og deretter slipper hun en rekke oppskrifter som hun enten har funnet, samlet, arvet, lånt eller komponert selv. Hun deler boken inn i disse avsnittene: Frokost, Selskapsmat, Hverdagsfest («festlig» uttrykk!), Tilbehør og Søtt.
Noen av rettene går direkte tilbake til hjemmet i Melbu i Hadsel kommune, i Vesterålen. «Karbonade med løk à la min far Lars A. Larsen» heter godbiten som faren hennes ofte laget, enten når det var dårlig stemning i hjemmet av en eller annen grunn, eller når de kom kalde inn etter å ha vært ute i nordnorsk vintervær. Da steg humøret umiddelbart. Dette er herlige minner fra barndommen, skriver hun. Fårikål-oppskriften (side 115) har hun arvet etter sin mor.
Ellers er her både kjente og vanlige retter som blomkålsuppe, fruktsalat, kalkun, lutefisk, horn, laks. Og mange litt mer «eksotiske» retter, parmesangratinerte poteter, for eksempel. Eller mandelpotetpure, bringebærcoulis, Catarinas bulgogi. Og siden vertinnen er fra Vesterålen er det naturligvis dampet torsk/skrei. Hjemmelagede kjøttkaker er selvsagt. Og hun skriver: Kjøp aldri ferdiglaget fiskegrateng. Lag selv!