FILM: Filmen «Alone yet not alone» handler om kolonister, kristen tro og betydningen av salmer.

Joni kastet ut av Oscar-race

Hun kunne vunnet Oscar for låten «Alone Yet not Alone». Nå er nominasjonen avlyst etter anklager om juks i nominasjonskampen.

Mange hevet nok på øye­bry­ne­ne da tit­tel­me­lo­di­en til fil­men «Alone Yet not Alone» gikk hele veien til en Os­car-no­mi­na­sjon for 2014. Like over­ras­ken­de var det at den han­di­kap­pe­de kris­ten­kjen­di­sen Joni Eareck­son Tada er kvin­nen som syn­ger.

Låten har et ty­de­lig evan­ge­lisk bud­skap i en film som hand­ler om kris­ten tro.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Å bli no­mi­nert til Oscar for beste film­låt er kre­ven­de. «Alone Yet not Alone» slo ut blant annet kjen­te ar­tis­ter som Cold­play, Taylor Swift og Lana Del Ray. De andre no­mi­ner­te lå­te­ne er hen­tet fra stor­fil­mer som «Fro­zen» (Dis­ney), «Man­de­la: Long Walk to Free­dom», «De­spictab­le Me 2» og «Her».

Disse fil­me­ne sco­rer i gjen­nom­snitt rundt 8 av 10 på det kjen­te film­nett­ste­det IMDB. Den krist­ne fil­men «Alone Yet not Alone» sco­rer bare 3,6, hvil­ket blir an­sett som svært lavt. Låten der­imot er god nok for en no­mi­na­sjon og kom­po­nist Bruce Broughton har vun­net flere Em­my-pri­ser og har vært no­mi­nert en gang tid­li­ge­re for låten «Sil­vera­do».

- Jeg er ikke kjent som låt­skri­ver, de fles­te kom­po­nis­ter får ikke sjan­sen til å skri­ve en låt. Fordi dette er en tros­ba­sert film er den sann­syn­lig­vis førs­te i sitt slag til å få en slik no­mi­na­sjon. Og fordi det er min sang er spe­si­elt hyg­ge­lig, sa Bruce Broughton til ma­ga­si­net Va­ni­ty Fair etter no­mi­na­sjo­nen.

Men gle­den har vært kort­va­rig. For nå er me­lo­di­en dis­kva­li­fi­sert.

Grun­nen til at låten har blitt dis­kva­li­fi­sert er at låt­skri­ver Bruce Broughton skal ha dre­vet il­le­gi­tim lobby­virk­som­het for å få «Alone Yet not Alone» inn i Os­car-ra­cet.

Broughton er tid­li­ge­re gu­ver­nør for mu­sikk­bran­sjen i Aca­de­my of Mo­tion Pic­tu­re Arts and Scien­ces. Tids­skrif­tet Dead­li­ne hev­der at Broughton skal ha ringt rundt til kon­tak­te­ne sine i Aka­de­mi­et for å få dem til å an­be­fa­le låten. Aka­de­mi­et hev­der at han har sent epost til noen av de 239 med­lem­me­ne.

- Uan­sett hvor vel­me­nen­de hans kom­mu­ni­ka­sjon har vært skaf­fer han seg et urett­fer­dig for­sprang ved å be­nyt­te seg at sin po­si­sjon og sine kon­tak­ter, sier pre­si­den­ten for Aka­de­mi­et, Che­ryl Boone Isaacs.

Låt­skri­ver Bruce Broughton føler seg urett­fer­dig be­hand­let og sier til The Hol­ly­wood Re­por­ter:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg del­tok i en enkel gras­rot­kam­pan­je og det blir brukt imot meg etter at låten be­gyn­te å få opp­merk­som­het. Det enes­te jeg har bedt om er at folk skal finne san­gen og vur­de­re den, sier han.

Aka­de­mi­et har be­slut­tet at de ikke kom­mer til å er­stat­te «Alone Yet not Alone» med en annen låt.

Al­le­re­de like etter at no­mi­na­sjo­nen ble kunn­gjort har fil­men og låten møtt mot­stand, ikke for sin kva­li­tet, men fordi fil­men har blitt an­be­falt av en rekke kon­ser­va­ti­ve krist­ne le­de­re som James Dob­son (Focus on the fa­mi­ly) og se­na­tor Rick San­to­rum.

Kon­ser­va­ti­ve krist­ne er ikke de som har høy­est sta­tus i Hol­ly­wood. An­be­fa­lin­ge­ne fra disse har vakt re­ak­sjo­ner i ulike medi­er. I Film.com blir an­be­fa­ler­ne kalt «anti-homo-ak­ti­vis­ter» og i Bos­ton Globe står det: «en Os­car-nomi­a­sjon som stin­ker av him­me­len». Pro­du­sen­ten for «Alone Yet not Alone» kalte no­mi­na­sjo­nen «Guds nåde».

Joni selv er ikke så over­ras­ket over at låten ble dis­kva­li­fi­sert. Til Los An­ge­les Times sier hun:

- Hvis det var på grunn av tros­bud­ska­pet i låten er jeg ikke over­ras­ket over at Hol­ly­wood har skydd Jesus. Jesus har blitt skydd av mye on­de­re ka­rak­te­rer.

Sam­ti­dig tar ar­tis­ten for­be­hold om at hun ikke har inn­sikt i un­der­hold­nings­in­du­stri­en i Hol­ly­wood. Hun er glad og takk­nem­lig for at hun fikk æren av å synge tit­tel­me­lo­di­en og at den har fått så mye opp­merk­som­het.

- Jeg er takk­nem­lig for all opp­merk­som­het denne no­mi­na­sjo­nen har brakt til den in­spi­re­ren­de san­gen og fil­men bak den. Jeg er også glad for opp­merk­som­he­ten den har brakt til ar­bei­det mitt med per­soner som har funk­sjons­hem­nin­ger, sier Joni til Chris­tia­ni­ty Today.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fil­men har pre­miere til som­mer­en, men det er lite tro­lig at den blir satt opp på nors­ke ki­no­er.

Alone Yet not alone

Filmen handler om kolonister og nybyggere i Amerika i 1755. Troen på Gud er et sentralt tema i filmen, samt betydningen av salmer.

Tittelmelodien med samme navn som filmen ble nominert til Oscar tidligere i år.

Det er den kjente forfatteren og forkynneren Joni Eareckson Tada som synger.

Nå er «Alone Yet not alone» diskvalifisert fordi låtskriver Bruce Broughton skal ha drevet illegitim lobbyvirksomhet for å få låten nominert.

Broughton mener at han ikke har gjort noe galt.

Les også
Norske Oscar-kandidater klare
Les også
Oscar-vinner Ben Affleck: - Ekteskapet er viktig
Les også
Disney har slanket tegnefilmprinsessen
Les også
Filmåret 2013: Oppturer, oppfølgere og oppgulp