Norske Oscar-kandidater klare

Den nors­ke Os­car-ko­mi­te­en har valgt ut fil­me­ne «Even­tyr­land», «Jeg er din» og «Pionér» til kort­lis­ten over årets nors­ke Os­car-kan­di­da­ter.

De tre fil­me­ne ble valgt ut fra en liste med 17 spille­fil­mer og én do­ku­men­tar­film, opp­ly­ser Norsk film­in­sti­tutt.

Ko­mi­te­ens leder, film­kri­ti­ker Mode Stein­kjer, mener de tre fil­me­ne «un­der­stre­ker va­ria­sjo­nen og de gode kva­li­te­te­ne som sær­pre­ger det siste årets film­pro­duk­sjon».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mon­treal-ak­tu­ell

«Even­tyr­land» er re­gis­sert av Arild Østin Om­mund­sen og hadde sin kino­de­but i mars. Den hand­ler om en kvin­ne som nett­opp har kom­met ut av feng­sel og be­skri­ves som en blan­ding av en spen­nings­film og en kjær­lig­hets­his­to­rie. Den får in­ter­na­sjo­nal pre­miere på film­fes­ti­va­len i Mon­treal til hel­gen.

«Jeg er din» er re­gis­sør Iram Haqs spille­film­de­but og hand­ler om en ung alene­mor. Den hadde norsk pre­miere 16. au­gust og får in­ter­na­sjo­nal pre­miere ved To­ron­to film­fes­ti­val neste uke.

Hauge­sund-åp­ner

Erik Skjold­bjærgs «Pionér» hand­ler om star­ten av det nors­ke olje­even­ty­ret og nord­sjø­dyk­ker­ne. Den åpnet årets film­fes­ti­val i Hauge­sund og har norsk kino­de­but denne hel­gen, før også den blir vist i To­ron­to neste uke.

Den nors­ke Os­car-ko­mi­te­en be­står av sju re­pre­sen­tan­ter fra den nors­ke film­bran­sjen og Norsk film­in­sti­tutt.

I slut­ten av sep­tem­ber vil ko­mi­te­en av­gjø­re hvil­ken film som vil være Nor­ges kan­di­dat i ka­te­go­ri­en Beste uten­lands­ke film til Os­car-ut­de­lin­gen i mars. (©NTB)