Gift - men ikke på papiret

Søndag ble den kontroversielle «Farmen»-deltakeren Andreas Nørstrud (29) gift med Maren Andrea Hansen (18). Vielsen fant sted på Zoar bedehus i Lisleherad i Notodden.

- Vi valg­te en litt ano­nym va­ri­ant. Dagen har vært vel­dig vel­lyk­ket. Alt gikk fint, og vi fikk lovet hver­and­re det vi skul­le, sier brud­gom­men tilVG etter viel­sen, som ble fore­tatt av en av le­der­ne i me­nig­he­ten han til­hø­rer.

Han har ikke vig­sels­rett, men Nørstrud sier at han li­ke­vel ser på seg selv som rett­mes­sig gift.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Nors­ke myn­dig­he­ter har en egen de­fi­ni­sjon på ek­te­skap, mens jeg har min bi­bels­ke de­fi­ni­sjon - og det er at det blir av­gitt løf­ter i vit­ners nær­vær. Jeg ble viet av samme man­nen som døpte meg, for­tel­ler han.

I tråd med tra­di­sjo­nen

Al­ders­for­skjel­len mel­lom de to for­sva­rer han på føl­gen­de måte:

- Det er helt i tråd med tra­di­sjo­nen i gamle dager. Da jenta ble født, så skul­le man­nen hen­nes være så gam­mel at han grei­de å velte et lite møkka­lass. Det vil si 10-12 år. Det vik­tigs­te er at man­nen er moden. Jeg synes det er alt­for tid­lig når menn under 25 år gif­ter seg.

Paret gif­tet seg i bunad, og til mid­dag ble det ser­vert laps­kaus.

Møt­tes på net­tet

I au­gust ble det kjent at Andreas Nørstrud hadde fridd til sin 18 år gamle kjæ­res­te. De to møtte hver­and­re på in­ter­nett for mind­re enn et år siden.

Pla­nen er at de sam­men skal drive gård på gam­mel­må­ten, og at han skal være med å bygge opp en be­ve­gel­se med folk som har de samme vi­sjo­ne­ne som ham selv. Til VG har han ut­talt at han vil skape sitt eget bonde­sam­funn.

- Jeg øns­ker å lage en lands­by hvor vi kan skape et fel­les­skap. Vi skal lage et le­ven­de mu­se­um hvor vi tar vare på gamle nors­ke bonde­tra­di­sjo­ner, sier han.

Zoar bede­hus, der viel­sen fant sted, ble etab­lert i 1897. Pånett­si­den til me­nig­he­ten står det at de «i tro­skap mot Guds ord søker til­ba­ke til hva de førs­te krist­ne lærte, hvor­dan de levde i og un­der­vis­te om Guds me­nig­het».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN