| Kultur
Frelsesarmeen under andre verdenskrig: Dette var ukjent for meg
OSLO DESEMBER 1940. Slumsøstrenes (kvinnegruppe i Frelsesarmeen) juleinnsamling ved julegranen på Universitetsplassen på Karl Johan sammen med barnehagebarn
NTB
Det er ikke ofte jeg har fått tilsendt et tidsskrift til anmeldelse, men denne gangen gjelder det årgang 12 av organet for Frelsesarmeens historiske selskap. Heftet ble utgitt i 2023 og er et par år gammelt, men tematikken er særlig aktuell i år, med markeringer av 85-årsjubileet for den andre verdenskrigs begynnelse og 80-årsjubileet for krigens slutt. Hvordan forholdt Frelsesarmeen i Norge seg under krigen? Hadde det noe å si at den var del av et internasjonalt fellesskap med hovedkvarter i London og i prinsippet styrt fra utlandet, og med et offiserskorps med stor internasjonal erfaring?
Slike og lignende spørsmål blir belyst i dette nummeret av den norske greina av Frelsesarmeens eget historiske tidsskrift. La meg først ønske selve tidsskriftet hjertelig velkommen! Jeg kjente ikke til det fra før, og en av grunnene til det kan være at Frelsesarmeens historiske selskap ble stiftet så sent som i 2011. Bedre sent enn aldri, får vi si. I armeens historie skulle der i alle fall være nok å ta fatt i for frelsessoldater og andre med interesse for de store linjene og spesifikke detaljene med betydning for virksomheten.
Magasinet er skikkelig laget, med en tiltalende layout, lesbar font og gode og opplysende bilder og illustrasjoner. Selv om armeen ikke har hatt et eget historisk selskap i Norge, er det tydelig at den har et godt arkiv, og bladet Krigsropet har vært utgitt og blitt tatt vare på jevnt og trutt gjennom hele virksomhetsperioden fra etableringen i Norge i 1888.