Fem par på prøve
I sommer giftet de seg. Onsdag får vi vite om de passer sammen.
I programmet «Bør de gifte seg» tester kjærestepar om de består partesten. Presten Frode Granerud og kona Beathe er ett av fem par som er med i serien. Programmet sendes førstkommende onsdag, og Granerud er naturlig nok spent.
- Men vi er glad for at vi ble med. Vi meldte oss ikke på fordi vi følte behov for å teste forholdet. Vi kjente oss trygge på at vi var en god match, men tenkte at programmet var en god mulighet for læring, forteller han.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Gode seertall
På premieren av «Bør de gifte seg» hadde NRK 455.000 seere. I det tredje programmet, som ble sendt forrige onsdag, hadde de 427.000 seere.
Prosjektleder Halvard Jakobsen er godt fornøyd med seertallene som indikerer at én av tre som så tv den kvelden, valgte å se et kjærestepar som blir vurdert.
Etter det første programmet skrev Dagbladet en kritisk artikkel om programmet. Psykolog Frode Thuen hevdet at det ikke var et seriøst forsøk på å se hvem som passer sammen og ikke. Professor Bente Træen, som ikke hadde sett programmet, mente det ble «grovt og overflatisk», en kritikk som Granerud avviser.
- Husk at programmet er klippet ned fra mange timer med opptak. Samtalene med ekspertene var mye lengre og grundigere enn de små glimtene som vises på tv. Vi opplevde Frøydis Lilledalen og Andreas Løes Narum som svært dyktige fagfolk, og samtalene med dem var seriøse og lærerike for oss, sier han.
To røde og et gult
I programmet ser psykologene nærmere på samspillsmønstre og personlighet. Det første paret som deltok fikk to røde og et gult kort, og Beatrice Bærem og samboeren Martin Josefsson valgte å gå fra hverandre etter fire års samliv.
Bærem sier til NRK at hun ikke tror at deltagelsen i tv-serien hadde noe å si for bruddet.
- Selv om psykologene så noe som vi selv ikke greide å sette ord på, så ville det nok gått denne veien uansett, sier hun.
Granerud kan ikke røpe hvilken dom de fikk over sitt forhold, men paret giftet seg i sommer og angrer ikke på det.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Bakgrunnen for at de ble med, var NRKs begrunnelse om at visjonen for programmet var å gi seerne gode råd og tips for hvordan man kan fungere godt sammen.
Et hårete mål
Produsent Halvard Jakobsen sier i et intervju med Dagen at de har det store og hårete målet å senke skilsmisseraten i Norge.
- Vi regner ikke med at det vil få utslag på statistikken, men vi håper å kunne lage en arena for diskusjon i hjemmet. Folk gir tilbakemeldinger på at de kjenner seg igjen. Andre blir provosert av at det kommer inn eksperter og setter fingeren på vonde ting. Vi tror at programmet kan bidra til at par begynner å prate sammen om ting de ikke snakker nok om i forholdet, sier han.
- Hvilke kriterier velger dere ut fra?
- De som har meldt seg har gjort det på grunnlag av en liten artikkel på nrk.no. Vi har valgt dem ut fra vanlige kriterier som går på at vi vil ha variasjon i bakgrunn, alder og hvilke problemstillinger de har. Vi vurderer også om de er klar for å være på tv, for det er en veldig spesiell opplevelse, sier han.
Ikke bodd sammen
I motsetning til de tre forrige parene, hadde ikke Frode og Beathe Granerud bodd sammen før de giftet seg.
- Hvordan var det å stå foran kamera og snakke om hvordan dere fungerer sammen?
- Det var en positiv opplevelse. Vi snakket ikke om noe mer foran kamera enn vi var komfortable med. Vi opplever at vi har et godt forhold, som det er lett å dele fra.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
- Hva var det viktigste dere lærte?
- Å bli bevisst personlighetsforskjeller. I partesten som er en del av programmet, kom det fram at vi er like på noen områder og ulike på andre. Å oppdage mer om hvordan vi fungerer, var nyttig, synes han.
Etter innspillingen har de lært mer om hva den andre trenger, og hvordan de kan tilpasse seg hverandre.
Granerud synes det har vært morsomt å se hvordan de andre parene har taklet å være med på det samme som dem, og synes det har vært lærerikt å se samspillet og høre tilbakemeldingene de får.
- Når vi ser programmet anvender vi det hele tiden på vårt eget liv. Vi kan si til hverandre at «der er vi flinkere», eller «der har vi også noe å lære».
Granerud gleder seg til å anvende det han har lært i vigselssamtaler.
Ikke noe sjokk
- Kunne dere risikert å få rødt kort?
- Vi følte oss trygge på at vi ikke ville få det og gikk inn i det med den innstillingen. Uansett hvilket kort vi ville fått, er jeg trygg på at det ikke ville kommet som et sjokk, tror han.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
I hvert program får parene ulike oppgaver de skal gjøre sammen for å teste samspillet dem imellom.
Frode og Beathe måtte blant annet lære seg å danse tango.
- Så neste utfordring blir å delta i «Skal vi danse?»
- Jeg tror ikke du vil tenke det når du har sett programmet, sier han og ler.
Sesong to
Selv om seertallene har vært gode er det ennå ikke bekreftet at NRK kommer til å sende en sesong to av reality-serien. Halvard Jakobsen opplyser at de får inn påmeldinger etter hvert program fra par som ønsker å teste kjæresteforholdet, så han tror ikke det vil mangle deltakere i alle fall.
- Men først må vi gjøre en grundig vurdering ved å samle inn så mye som mulig av respons, sier han.
DAGEN
Bør de gifte seg
Fem kjærestepar i forskjellige livsfaser lar NRKs eksperter teste forholdet.
To av Norges fremste samlivseksperter, psykologene Frøydis Lilledalen og Andreas Løes Narum, setter kjærligheten på prøve ved hjelp av personlighetstester og praktiske oppgaver. Sammen gir ekspertene sin dom over parforholdet. Har parene det som trengs for et langt og lykkelig samliv?
Nesten halvparten av norske ekteskap ender i skilsmisse. Det vil de psykologene Frøydis Lilledalen og Andreas Løes Narum gjøre noe med. Oppdraget deres er å lære nordmenn å velge riktig partner.
I tv-serien deles det ut grønne, gule og røde kort. Grønt for et langt og lykkelig samliv, gult som en varsellampe og rødt som kan bety at paret ikke har noen fremtid sammen.
Artikkelen fortsetter under annonsen.