Fem par på prøve

I sommer giftet de seg. Onsdag får vi vite om de passer sammen.

I pro­gram­met «Bør de gifte seg» tes­ter kjæ­reste­par om de be­står par­tes­ten. Pres­ten Frode Gra­ne­rud og kona Beathe er ett av fem par som er med i se­ri­en. Pro­gram­met sen­des først­kom­men­de ons­dag, og Gra­ne­rud er na­tur­lig nok spent.

- Men vi er glad for at vi ble med. Vi meld­te oss ikke på fordi vi følte behov for å teste for­hol­det. Vi kjen­te oss tryg­ge på at vi var en god match, men tenk­te at pro­gram­met var en god mu­lig­het for læ­ring, for­tel­ler han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gode se­er­tall

På pre­mie­ren av «Bør de gifte seg» hadde NRK 455.000 seere. I det tred­je pro­gram­met, som ble sendt forrige ons­dag, hadde de 427.000 seere.

Pro­sjekt­le­der Halv­ard Ja­kob­sen er godt for­nøyd med se­er­tal­le­ne som in­di­ke­rer at én av tre som så tv den kvel­den, valg­te å se et kjæ­reste­par som blir vur­dert.

Etter det førs­te pro­gram­met skrev Dag­bla­det en kri­tisk ar­tik­kel om pro­gram­met. Psy­ko­log Frode Thuen hev­det at det ikke var et se­riøst for­søk på å se hvem som pas­ser sam­men og ikke. Pro­fes­sor Bente Træen, som ikke hadde sett pro­gram­met, mente det ble «grovt og over­fla­tisk», en kri­tikk som Gra­ne­rud av­vi­ser.

- Husk at pro­gram­met er klip­pet ned fra mange timer med opp­tak. Sam­ta­le­ne med eks­per­te­ne var mye leng­re og grun­di­ge­re enn de små glim­te­ne som vises på tv. Vi opp­lev­de Frøy­dis Lille­da­len og Andreas Løes Narum som svært dyk­ti­ge fag­folk, og sam­ta­le­ne med dem var se­riø­se og lære­rike for oss, sier han.

To røde og et gult

I pro­gram­met ser psy­ko­lo­ge­ne nær­me­re på sam­spillsmønst­re og per­son­lig­het. Det førs­te paret som del­tok fikk to røde og et gult kort, og Bea­t­rice Bærem og sam­bo­eren Mar­tin Jo­sefs­son valg­te å gå fra hver­and­re etter fire års sam­liv.

Bærem sier til NRK at hun ikke tror at del­ta­gel­sen i tv-se­ri­en hadde noe å si for brud­det.

- Selv om psy­ko­lo­ge­ne så noe som vi selv ikke grei­de å sette ord på, så ville det nok gått denne veien uan­sett, sier hun.

Gra­ne­rud kan ikke røpe hvil­ken dom de fikk over sitt for­hold, men paret gif­tet seg i som­mer og ang­rer ikke på det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bak­grun­nen for at de ble med, var NRKs be­grun­nel­se om at vi­sjo­nen for pro­gram­met var å gi se­er­ne gode råd og tips for hvor­dan man kan fun­ge­re godt sam­men.

Et hå­re­te mål

Pro­du­sent Halv­ard Ja­kob­sen sier i et in­ter­vju med Dagen at de har det store og hå­re­te målet å senke skils­misse­ra­ten i Norge.

- Vi reg­ner ikke med at det vil få ut­slag på sta­ti­stik­ken, men vi håper å kunne lage en arena for dis­ku­sjon i hjem­met. Folk gir til­bake­mel­din­ger på at de kjen­ner seg igjen. Andre blir pro­vo­sert av at det kom­mer inn eks­per­ter og set­ter fin­ge­ren på vonde ting. Vi tror at pro­gram­met kan bidra til at par be­gyn­ner å prate sam­men om ting de ikke snak­ker nok om i for­hol­det, sier han.

- Hvil­ke kri­te­ri­er vel­ger dere ut fra?

- De som har meldt seg har gjort det på grunn­lag av en liten ar­tik­kel på nrk.no. Vi har valgt dem ut fra van­li­ge kri­te­ri­er som går på at vi vil ha va­ria­sjon i bak­grunn, alder og hvil­ke pro­blem­stil­lin­ger de har. Vi vur­de­rer også om de er klar for å være på tv, for det er en vel­dig spe­si­ell opp­le­vel­se, sier han.

Ikke bodd sam­men

I mot­set­ning til de tre for­ri­ge pa­re­ne, hadde ikke Frode og Beathe Gra­ne­rud bodd sam­men før de gif­tet seg.

- Hvor­dan var det å stå foran ka­me­ra og snak­ke om hvor­dan dere fun­ge­rer sam­men?

- Det var en po­si­tiv opp­le­vel­se. Vi snak­ket ikke om noe mer foran ka­me­ra enn vi var kom­for­tab­le med. Vi opp­le­ver at vi har et godt for­hold, som det er lett å dele fra.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hva var det vik­tigs­te dere lærte?

- Å bli be­visst per­son­lig­hets­for­skjel­ler. I par­tes­ten som er en del av pro­gram­met, kom det fram at vi er like på noen om­rå­der og ulike på andre. Å opp­da­ge mer om hvor­dan vi fun­ge­rer, var nyt­tig, synes han.

Etter inn­spil­lin­gen har de lært mer om hva den andre tren­ger, og hvor­dan de kan til­pas­se seg hver­and­re.

Gra­ne­rud synes det har vært mor­somt å se hvor­dan de andre pa­re­ne har tak­let å være med på det samme som dem, og synes det har vært lære­rikt å se sam­spil­let og høre til­bake­mel­din­ge­ne de får.

- Når vi ser pro­gram­met an­ven­der vi det hele tiden på vårt eget liv. Vi kan si til hver­and­re at «der er vi flin­ke­re», eller «der har vi også noe å lære».

Gra­ne­rud gle­der seg til å an­ven­de det han har lært i vig­sels­sam­ta­ler.

Ikke noe sjokk

- Kunne dere ri­si­kert å få rødt kort?

- Vi følte oss tryg­ge på at vi ikke ville få det og gikk inn i det med den inn­stil­lin­gen. Uan­sett hvil­ket kort vi ville fått, er jeg trygg på at det ikke ville kom­met som et sjokk, tror han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I hvert pro­gram får pa­re­ne ulike opp­ga­ver de skal gjøre sam­men for å teste sam­spil­let dem imel­lom.

Frode og Beathe måtte blant annet lære seg å danse tango.

- Så neste ut­ford­ring blir å delta i «Skal vi danse?»

- Jeg tror ikke du vil tenke det når du har sett pro­gram­met, sier han og ler.

Se­song to

Selv om se­er­tal­le­ne har vært gode er det ennå ikke be­kref­tet at NRK kom­mer til å sende en se­song to av rea­li­ty-se­ri­en. Halvard Ja­kob­sen opp­ly­ser at de får inn på­mel­din­ger etter hvert pro­gram fra par som øns­ker å teste kjæ­reste­for­hol­det, så han tror ikke det vil mang­le del­ta­ke­re i alle fall.

- Men først må vi gjøre en grun­dig vur­de­ring ved å samle inn så mye som mulig av re­spons, sier han.

DAGEN

Bør de gifte seg

Fem kjærestepar i forskjellige livsfaser lar NRKs eksperter teste forholdet.

To av Norges fremste samlivseksperter, psykologene Frøydis Lilledalen og Andreas Løes Narum, setter kjærligheten på prøve ved hjelp av personlighetstester og praktiske oppgaver. Sammen gir ekspertene sin dom over parforholdet. Har parene det som trengs for et langt og lykkelig samliv?

Nesten halvparten av norske ekteskap ender i skilsmisse. Det vil de psykologene Frøydis Lilledalen og Andreas Løes Narum gjøre noe med. Oppdraget deres er å lære nordmenn å velge riktig partner.

I tv-serien deles det ut grønne, gule og røde kort. Grønt for et langt og lykkelig samliv, gult som en varsellampe og rødt som kan bety at paret ikke har noen fremtid sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
- Nøkkelen er å alltid være enig med kona
Les også
Syv millioner til familievernet
Les også
Tre par ble gift ved første blikk, nå har to skilt lagGift ved første blik
Les også
- Vi er blitt avhengige av hverandre