PER EIVIND KVAMMEN: Pastor i Sentrumkirken, Sandnes. Foto: Thomas Neteland

Merket av Gud – for livet

Når vi som Jakob ikke gir slipp, så kan vi som Jakob erfare at Gud berører og velsigner.

På midten av 90-tallet hørte jeg Aril Edvardsen preke fra 2. Mosebok 21, en tekst som regulerer slavearbeid.

Les også
Ta tilbake tilbedelsen og fellesskapet

Slavearbeid var et alternativ for dem som var uheldige eller ikke klarte å ta vare på seg selv. Istedenfor å gå til grunne, solgte man sin arbeidskraft i bytte mot kost og losji.

Tjene hele livet

Etter seks års arbeid skulle så slaven settes fri. Men, så skjedde det innimellom at slaven ikke ønsket seg frihet. Han ønsket å tjene sin herre resten av livet.

Da skulle tjeneren stilles foran Gud ved døren og herren stikke en syl gjennom øret. Det sylmerkede øret fortalte omgivelsene en historie av hengivenhet og tillit. En mann som holdt så mye av sin herre at han ønsket å tilhøre ham for alltid.

Les også
Stillhet, saktetid, simpelhet og sabbat gir Gud plass

Dette kan peke på vårt forhold til Gud.

Sommeren i Skopje

På begynnelsen av 90-tallet faller kommunismen sammen i Europa. I Jugoslavia er det borgerkrig, men Makedonia klarer å løsriver seg uten krig. Stemningen er like fullt urolig og framtiden uviss.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I hovedstaden Skopje er det sommerferie, og to tvillingsøstre på 15 år går målløst gjennom byen. På torget dras de mot musikk og sang på et fremmed språk.

Les også
Digitalt slit

Skandinaviske ungdommer synger om Gud. Nysgjerrig lytter tvillingsøstrene, først til musikken, så til predikanten som sier at Jesus er veien til Gud.

Budskapet er enkelt: Gjennom Jesus gis tilgivelse og nytt liv.

Han inviterer til å ta imot frelsens gave. Inviterer til å be. Det treffer en nerve hos den ene av tvillingsøstrene. Hun åpner opp hjertet og inviterer Jesus inn.

Les også
Fornyelsens feller

En skandinavisk tenåring ber for henne, og noe radikalt skjer på innsiden. Framtiden er ikke lenger uviss. Hjertet er rolig og framtiden sammen med Jesus.

Slik ble min kone Vesna merket av Gud sommeren 92. Det sitter i fortsatt. Senere skjedde det samme med tvillingsøsteren. Merket av Gud for livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg er ikke halt, men har blitt berørt og velsignet av Gud gjennom å søke ham og ikke gi slipp.

Jakobs velsignelse

Merket av Gud for livet var også overskriften på Aril Edvardsens preken fra 2. Mosebok 21. På midten av 90-tallet hørte jeg den så mange ganger at jeg kunne den nesten utenat.

Jakob kjempet med Gud hele natten. Han sa til Gud: Jeg slipper deg ikke før du velsigner meg. Da rørte Gud ved Jakobs hofteskål og han ble halt (1 Mos 32,24–29).

Les også
Flau over «kristne» kommentarfelt

For alltid en påminnelse om møtet med Gud.

Noen erfarer Gud i et øyeblikk slik Vesna gjorde det sommeren 92. Andre, som meg, kjenner seg mer igjen i Jakobs kamp med Gud. Når vi som Jakob ikke gir slipp, så kan vi som Jakob erfare at Gud berører og velsigner.

Det er min fortelling. Jeg er ikke halt, men har blitt berørt og velsignet av Gud gjennom å søke ham og ikke gi slipp. Tilhøre ham og tjene ham.

Merket av Gud for livet.