Alice Tegle
Mamma lagde middag av andres søppel
For tre år siden elsket hun impulsshopping, hatet matlaging og trodde klimakamp var noe aktivister i Oslo holdt på med. Så mistet Anette Lygre Ek (31) jobben.
I en forblåst hage på Klepp i Rogaland står det noe som ser ut som et lite uthus. Vinduene rister i trykket fra vind og regn, og hvitmalingen er nær ved å flasse av. Inni uthuset skimtes mange tomme brusflasker og en kvinne bøyd over gulende planter. Hun reiser seg opp og tørker svetten av pannen. Tankene går til Første Mosebok og «I ditt ansikts sved skal du ete ditt brød». Det ser traurig ut langt ifra, men det er langt ifra traurig for kvinnen.
Dette uthuset er nemlig et drivhus som, sammen med resten av hagen, rommer middager og desserter til en hel familie. Inni lukter det friskt av grønne planter og duggvåt jord. Vindusmalingen er avflasset fordi den sitter igjen fra et gammelt hus og plantene er gule fordi sesongen går mot slutten. I de tomme brusflaskene lagres hjemmelaget gjødsel, og den unge kvinnen er husmor og deltidsstudent Anette Lygre Ek, som plukker harde, grønne tomater til en hjemmelaget chutney. Den skal blandes med honning fra bikubene hennes, samt løk og chilli fra hagen. Om en måneds tid ender den kanskje på julebuffeten eller under treet til noen hun er glad i.
Forventer handelsrekord nå