FAMILIEMANN: Kjell Hagen døde med alle sine kjære rundt sykehussengen lørdag 13. februar.

Journalist og menighetsleder Kjell Hagen (80) er død

– Hedersmann og forbilde, sier redaktør for lokalavisen.

Kjell Hagen, journalist, pinsevenn og menighetsleder i en årrekke, døde sist lørdag, 13 februar. Han hadde nylig rundet 80 år.

Hagen døde med alle sine kjære rundt sykehussengen lørdag, etter at han hadde blitt innlagt på sykehjem dagen før.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi er i sorg, men kjenner også takknemlighet for alt det han var. Han fullførte løpet, bevarte troen og fryktet ikke for døden, skriver datteren Bente Sverdrup på sin facebookside etter farens død.

Kjell Hagen er kjent som en familiemann som gledet seg over og satset mye på familien; kona Grethe, døtrene Sissel, Anne, Hilde og Bente, med svigersønner og barnebarn.

Forstander

Hagen har slitt med en del helseplager over tid, men fullførte i høst blant annet enbok om sin hjemmemenighet, Betelkirken på Haga sitt 100 års jubileum i november. Hagen har skrevet mange bøker gjennom årene.

I Betelkirken var han også forstander i en årrekke. Menigheten blomstret og vokste under hans lederskap og fikk en unik plass i lokalsamfunnet som en lavterskelmenighet.

Boklansering: Boka «I glede og takknemlighet» ble lansert i Betelkirkens gudstjeneste 8. november 2020. Her er forfatter Kjell Hagen (t.v) og pastor Bård Bratlie med manuset.

Han har også betjent et par andre pinsemenigheter som forstander. Hans særpreg var å se menneskers potensiale og få dem til å blomstre. Det preget både hans leder- og forkynnerstil, noe Pinsebevegelsens forrige leder bekrefter:

– Kjell var en person jeg hadde stor respekt for. En behagelig og lun person med stor arbeidskapasitet. Et forbilde som menneske, pastor og journalist, sier Sigmund Kristoffersen til Korsets Seier.

Forbilde for de unge

Tidligere KS-journalist og redaktør i lokalavisen Raumnes, Fred Gjestad, slår fast at en hedersmann gikk bort denne helgen.

– Jeg vil si at han var et av mine største forbilder, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gjestad, som også har lang fartstid i Aftenposten, husker Hagen godt som forstander på Betel samt journalist i Vårt Land da han flyttet til Auli i 1990. Han var 16-åring og ble aktivt med i ungdomsmiljøet på Betel.

– Kjell oppmuntret meg til å skrive mine første artikler som journalist, og var med på å lede meg inn i det som skulle bli mitt yrkesvalg. Selv om Kjell aldri var noen superhelt som gjorde «vei i vellinga», var det noe med hans forsiktige fremgangsmåte og nysgjerrighet på mennesker som inspirerte den unge versjonen av meg. Han viste med hele sitt liv at for å ha en tro, så trenger man ikke bli sekterisk.

I det nordøstre hjørnet av gamle Akershus fylke har Betelkirken på Haga blitt som en folkekirke å regne, til tross for at det er en pinsemenighet. Gjestad mener Kjell Hagen fortjener noe av æren for det.

– Helt til det siste så hadde Kjell gløden og inspirasjonen. Han rakk å gi ut 100-årsboken til Betelkirken, en bok som nå også vil bli stående som en minnebok over Kjell. Han ville at alle skulle med, så boken er stappfull av bilder og historier om mennesker og det som har skjedd de siste 100 årene ved dette vegkrysset på Haga, sier Gjestad som selv er medlem i Betelkirken.

PORTRETTERT: Kjell Hagen under en fotoseanse til et portrettintervju i Korsets Seier.

Unike hverdagsintervjuer

FORTID I KS: Kjell Hagen jobbet både som ansatt og frilansjournalist i Korsets Seier.

Mer konkret var han kjent for sine kostnadseffektive reportasjeturer, der han gjorde så mange intervjuer han klarte på sin vei. Det resulterte i fulle notatblokker og mye som skulle skrives ut når han endelig var tilbake på kontoret. Derfor kunne det ta sin tid før alt kom på trykk, og ved ett tilfelle døde intervjuobjektet før saken fant veien inn i avisen.

– Den historien har jeg også hørt, men det var nok før min tid, sier tidligere nyhetssjef i Vårt Land og nå kommunikasjonsdirektør i KA, Trygve W. Jordheim.

– Kjell Hagen opererte som en slags satellitt i avisen, bokstavelig og billedlig talt, siden han var så mye ute blant folk. Han drev i sin egen sjanger, en sjanger som var viktig for mange, og han leverte jevnt, trutt og enormt samvittighetsfullt. Det er nok ikke mange journalister i Norge som har gitt like mange hverdagsmennesker noen minutter i rampelyset som Kjell gjorde, sier Jordheim til Korsets Seier.

Skrev for Korsets Seier

Hagen har også jobbet som journalist i Korsets Seier. Også her fant han frem til mennesker folk flest ikke legger merke til. Han gjennomførte også en rekke utenlandsreiser som journalist, og satte blant annet fokus på misjonærenes innsats.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter at han gikk av med pensjon, fortsatte han som frilansskribent for avisen.

Tidligere redaktør i KS, nå lovsangsartist og lovsangspastor i Filadelfiakirken Oslo, David André Østby har bare gode ord å si om sin tidligere kollega.

– Kjell hadde en enorm produksjonsevne, og når han dro på tur sørget han for full valuta for hver krone. KS fikk tilbake gode bilder, tekster og unike møter med enkeltmennesker. Dette var ofte mennesker som ikke var kjent av så mange, men som var ekte hverdagshelter i sine menigheter og lokalsamfunn, forteller han.

Østby skryter også av den imøtekommende holdningen til Hagen.

TIDLIGERE KOLLEGA: David Andre Østby, lovsangspastor i Filadelfiakirken Oslo, hadde Kjell Hagen som kollega i sin tid som redaktør for Korsets Seier.

– Væremåten til Kjell gjorde ham både til en dyktig intervjuer og en journalist det var lett og behagelig å jobbe med. Han var tilpasningsdyktig og leverte alltid slik som bestilt.

Lovsangsartisten tror Hagen satte spor etter seg, ikke bare blant pinsevenner.

– Selv om han var godt plantet i pinsebevegelsen, hadde han en tverrkirkelig profil som kanskje ikke var like vanlig for alle pinseledere på hans alder. Dette gjorde han til en kjær journalist i mange kirkelige sammenhenger i Norge, og han ble en slags kirkelig «allemannseie», sier David André Østby.