Pegida-demonstranter vifter me
...
Pegida-demonstranter vifter med tyske flagg og et flagg som til forveksling ligner det norske i en demonstrasjon mot innvandring i Dresden. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB scanpix
Norsk-lignende flagg i Pegida-demonstrasjoner
Del
Islamfiendtlige Pegida-demonstranter har de siste ukene viftet med flagg som til forveksling ligner det norske flagget, i demonstrasjoner i de tyske byene Dresden, Leipzig og Berlin.

Formen på flagget er identisk med det norske, et såkalt skandinavisk kors , men fargene er litt annerledes – et svart kors med gul rand på rød bakgrunn.

I de siste årene er det norske flagget tatt i bruk av tyske nynazister som i likhet med nazistene under krigen føler en sterk beundring for norsk vikingtid.

Trass i gjentatte protester fra den norske ambassaden i Berlin ble det norske flagget brukt av en kjede nynazistiske klesbutikker som tok navn etter norske byer. Flagget var å se i utstillingsvinduene og som kjedens etikett på kleskolleksjonen.

Flagget som Pegida bruker, ble opprinnelig foreslått som nytt tysk flagg etter annen verdenskrig av advokaten Josef Wirmer.

Kristeligdemokratene ønsket Wirmers flagg, men måtte gi tapt for sosialdemokratenes forslag med Weimar-republikkens farger svart, rødt og gull.

Les også: