USAs president Barack Obama møtte pressen etter skoleskytingen i Oregon torsdag. Foto: Kevin Lamarque/Reuters.

Obama: – Masseskytinger har på en eller annen måte blitt rutine

USAs president Barack Obama angrep landets milde våpenlover i harde ordelag da han kommenterte skoleskytingen i Oregon.

– Det kan ikke være så lett for noen som vil skade andre å skaffe seg et skytevåpen, sa Obama da han møtte pressen torsdag kveld.

Han understreket at «tanker og bønner» etter skytetragedien ikke er nok.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– USA er det eneste landet i verden som har disse masseskytingene med noen måneders mellomrom. På en eller annen måte er det blitt en rutine, sa han.

– USA bruker tusenvis av milliarder dollar på å unngå terroristangrep i USA, men Kongressen stanser likevel forslag om å samle inn data om våpeneiere, sa Obama med en tydelig henvisning til sine politiske motstandere.

Presidenten har lenge forsøkt å få på plass strengere våpenlovgivning, blant annet gjennom et forslag om bakgrunnssjekk av våpenkjøpere, noe som ble stemt ned i 2013.

– Hver gang slike hendelser skjer, kommer jeg til å ta opp det faktum at dette landets våpenlover må endres, sa Obama.

13 personer er bekreftet døde etter skytingen på Umpqua Community College ved byen Roseburg i Oregon torsdag.

Fakta om større skyteepisoder på skoler og universiteter i USA siste 20 år

* 1. oktober 2015: 13 personer blir skutt og drept på en høyskole i Oregon. Den antatte gjerningsmannen blir drept i en skuddveksling med politiet.

* 24. oktober 2014: En 15 år gammel elev skyter fem personer ved den videregående skolen Marysville-Pilchuck i Washington. Fire av dem dør. Gjerningsmannen skyter seg selv.

* 7. juni 2013: En mann skyter og dreper sin far og bror før han tar livet av tre personer på en høyskole i Santa Monica. Gjerningsmannen blir skutt og drept av politiet i skolens bibliotek.

* 14. desember 2012: En 20 år gammel mann skyter og dreper 20 elever og seks ansatte ved barneskolen Sandy Hook i Connecticut. Deretter skyter han seg selv.

* 2. april 2012: En gjerningsmann skyter og dreper sju mennesker på et privat, kristent college i California.

* 14. februar 2008: En tidligere student dreper fem studenter ved Northern Illinois University, før han tar livet av seg selv.

* 16. april 2007: En student skyter og dreper 32 andre studenter ved Virginia Tech. Dette blir regnet som den verste enkeltstående skyteepisoden i USAs historie. Gjerningsmannen begår selvmord.

* 2. oktober 2006: En lastebilsjåfør åpner ild mot elever ved en amish-skole i Pennsylvania og dreper fem jenter før han skyter seg selv.

* 21. mars 2005: En 16 år gammel elev skyter og dreper sju personer på en videregående skole i et indianerreservat i Minnesota, etter først å ha drept to andre et annet sted. Gjerningsmannen tar livet av seg.

* 20. april 1999: To studenter dreper tolv medstudenter og en lærer på Columbine High School. Begge begår selvmord.

* 24. mars 1998: To gutter på 11 og 13 år skyter og dreper fire jenter og en lærer på skolen de går på i Arkansas.

Kilder: Reuters, USA Today, Wikipedia (©NTB)

Les også
Gjerningsmann bak skoleskyting er død