En slik etterforskning kan res
...
En slik etterforskning kan resultere i at ICC reiser tiltale mot enkeltpersoner enten på israelsk eller palestinsk side. Illustrasjonsfoto: Rusty Stewart/CC/Flickr
ICC etterforsker påstand om krigsforbrytelser i palestinske områder
Del
Den internasjonale straffedomstolen (ICC) skal etterforske mulige krigsforbrytelser begått i palestinske områder, opplyser domstolen fredag.

Resultatene av den innledende etterforskningen skal avgjøre hvorvidt det er grunnlag for en fullstendig etterforskning av påstander om forbrytelser.

En slik etterforskning kan resultere i at ICC reiser tiltale mot enkeltpersoner enten på israelsk eller palestinsk side.

– Aktor Fatou Bensouda i ICC har åpnet en innledende gransking av situasjonen i Palestina, heter det i en uttalelse fra aktorens kontor fredag ettermiddag.

President Mahmoud Abbas søkte rett etter nyttår om å få innlemmet Palestina i straffedomstolen i Haag. FNs generalsekretær Ban Ki-moon har godtatt søknaden, og Palestinas ICC-medlemskap blir formalisert 1. april.

Israels straff

Israel har holdt igjen nesten 1 milliard kroner i skatter og avgifter som landet har krevd inn på vegne av palestinerne.

Statsminister Benjamin Netanyahu har stemplet søknaden som hyklersk og slått fast at Hamas' aktiviteter ville gjøre en palestinsk tilslutning til ICC mer skadelig for Palestina enn for Israel.

Skatteoverføringene fra Israel ble stanset 2. januar, og straffetiltaket er møtt med internasjonal kritikk.

EU har slått fast at straffetiltaket er i strid med Israels forpliktelser i Oslo-avtalen, og USA har sagt fra om at regjeringen der ikke støtter stansen i skatteoverføringene.

Varsler nytt forsøk i Sikkerhetsrådet

Senest torsdag ba FN om at Israel umiddelbart gjenopptar pengeoverføringene.

Skatteinntektene er helt avgjørende for at den palestinske selvstyremyndigheten skal kunne holde hjulene i gang og betale offentlige lønninger.

FNs sikkerhetsråd holdt torsdag sitt første møte om konflikten siden Palestinas foreløpig siste forsøk på å få rådet til å gi Palestina status som stat, falt i grus. Den palestinske FN-utsendingen Riyad Mansour varsler at kampen fortsetter.

– Til tross for tilbakeslaget, kommer vi til å fortsette fremstøtet i Sikkerhetsrådet, sa han.