STINN BRAKKE: – Vi må fortelle
...
STINN BRAKKE: – Vi må fortelle hvor rare vi faktisk er, sier Hilde Frafjord Johnson, til et lydhørt publikum på Litteraturhuset i Bergen. Temaet var flyktninger og integrering, og generalsekretæren var rask med å påpeke at den «øredøvende stillheten» som mange innvandrere møter i Norge.
Etterlyser taletrengte nordmenn
Del
KrFs nye generalsekretær sier at man ikke kan forvente at de som kommer skal kunne lære språk og kultur når nordmenn lar være å ta initiativ til samtale.

– Vi må fortelle hvor rare vi faktisk er, sier Hilde Frafjord Johnson til et lydhørt publikum. KrF Hordaland har invitert til folkemøte, og salen på Litteraturhuset i Bergen er fylt til randen i det KrF-veteranen trer ut på scenen mandag kveld.

Temaet er flyktningsituasjon og integrering, og generalsekretæren er rask med å påpeke at den «øredøvende stillheten» som innvandrere møter er sjelden vare i internasjonal sammenheng.

LES: Tror flyktningkrisen kan dra velgere til KrF

Johnson sier at når en journalist i Stavanger Aftenblad skulle teste hvor lenge det tok før noen tok kontakt på bussen i Norge måtte hun vente i 13 timer.

– Da var det en som spurte om setet var ledig, forteller Johnsen.

Stor stjerne

Johnson ble født i Tanzania, og opplevde seg selv som en «usynlig innvandrer» da hun kom til Norge som syvåring.

Hun sier at det både i Midtøsten og i Afrika ville være helt naturlig å snakke med folk på bussen.

– Helst skal samtalen gå i ett helt til man går av.

Johnson sier at man ikke kan forvente at de som kommer skal kunne lære språk og kultur når nordmenn ikke tar initiativ til samtale.

STOR OPPGAVE: Hilde Frafjord Johnson sier at vi har en stor oppgave som fellesskap. – Vi må være varsomme på hvordan vi omtaler de som kommer. Det har med respekt for mennesker å gjøre, sier Johnson.
 

– Det er når vi holder dem på avstand at det blir vanskelig. Da skaper vi utenforstående, sier generalsekretæren til forsamlingen.

Selv har hun lært swahili, norsk, engelsk, tysk og fransk gjennom møter med mennesker - ikke kursholdere.

– Jeg lærte fransk gjennom å snakke med franskmenn og tysk gjennom å snakke med tyskere, sier Johnson.

Har holdt kontakten

Det rettes store forventninger mot den ferske generalsekretæren som på ny fester partinålen til jakken etter ti år med toppverv i UNICEF og som spesialutsending for FN i Sør-Sudan.

Det lange utlandsoppholdet til tross, er Johnson klar på at hun ikke har mistet kontakten med grasroten i KrF. Kalenderen er fylt med arrangementer ut året.

Nye tiltak

– Jeg kommer nok til å delta på flere arrangementer ut til juni i neste år, sier Johnson.

Denne uken behandles en integrasjonsmelding i Stortinget , og KrF har stått sentralt i utformingen av flere punkter. Johnsen trekker særlig frem «hastespor», en hurtigbehandling for asylsøkere med stor sannsynlighet for å få asyl, vil være viktig i det videre integreringsarbeidet.

– Så er det samtidig opp til det frivillige engasjementet og hver enkelt, sier Johnson.

LES OGSÅ: Hilde Frafjord Johnson blir KrFs generalsekretær

Generalsekretæren legger til at politikere har ansvar for at de som kommer får grunnleggende språkkompetanse og kulturforståelse, men at vi også har en større oppgave som fellesskap. Både når det gjelder omtalte og initiativ overfor de som kommer.

– Vi må være varsomme på hvordan vi omtaler de som kommer. Det har med respekt for mennesker å gjøre, sier Johnson.

Stor interesse

I mars sa generalsekretæren til Dagen at flyktningsaken vil kunne samle velgere for KrF . På mandag var oppmøtet stort blant KrFere, asylsøkere, flyktninger og andre som jobber tett på problemstillingen.

Atle Berge la frem de ferskeste tallene om asylsøkere til Norge. Antallet asylsøkere har falt sammenlignet med i fjor, og i år forventes det et fall i andelen som mottar asyl fra 65 til 57 prosent.

– Jeg har selv engasjert meg i Redd Barna sitt arbeid, og det er kjekt å h��re oppdatert informasjon på dette området, sier Silje Tveiten.

Elisabeth Hammer studerer jus og kunne selv tenke seg å jobbe med innvandringsproblematikk.

– Det er spennende å høre politikerne og hva de fokuserer på, sier hun.

ENGASJERTE: Både Silje Tveiten og Elisabeth Hammer er engasjert i Redd Barna. De ønsker å bidra i integreringsarbeidet. Foto: Trygve Opheim