Venstre og KrF lunkne til SVs asylforslag

Venstre og KrF kommer neppe til å støtte SV-forslaget om å hente tilbake barnefamiliene som ble sendt til Afghanistan i fjor.

Heller ikke SVs forslag om å vurdere på nytt sakene til alle returnerte lengeværende barn i lys av det nye og mer barnevennlige regelverket, ligger an til å få støtte fra regjeringens samarbeidspartier.

Det er klart etter at det tirsdag ble holdt nok en asylbarnhøring i Stortinget, denne gang i regi av kommunal- og forvaltningskomiteen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vil heller forhandle

Venstre og KrFs representanter i komiteen sier de ikke har tatt endelig stilling til SVs forslag, men begge heller i retning av å finne en løsning med regjeringen.

– Forslagene er etter vårt hjerte, men vi må holde hodet kaldt og prøve å finne en løsning, ikke komplisere ting, sier KrFs asylpolitiske talsmann Geir S. Toskedal til NTB.

– Vi er mer opptatt av å levere på det som er mulig, sier Venstres André N. Skjelstad.

Begge peker på at både justisminister Anders Anundsen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) nå har åpnet for å kunne se på sakene til de lengeværende asylbarna som ble sendt ut i fjor på nytt.

– Vi er glade for disse signalene, og med den positiviteten de viser, tror vi også det er mulig å få til noe, sier Skjelstad.

– Vi opplever at Erna Solberg nå har strukket fram en hjelpende hånd til oss, sier Toskedal.

Politisk handlingsrom

Toskedal avviser at hans parti har krevd at lengeværende asylbarn som ville fått blitt med de nye reglene, skal hentes tilbake til Norge, slik VG skriver tirsdag.

– Det er spekulasjoner jeg ikke kjenner til. Det er jeg som jobber med asylsakene i KrF, og jeg kjenner ikke til slike føringer fra oss, sier Toskedal til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men hvilke grunner har KrF og Venstre til å ikke støtte SVs forslag, som er helt i tråd med partienes politikk?

– Det er enkelt å lage blå røyk, sette fram forslag og si det ene og det andre, men det blir ikke alltid resultater av det. Jeg er mer opptatt av å finne handlingsrom med Høyre og Frp, enn å stå fram i mediene med store ord, sier Toskedal.

– For oss er det viktigst å hjelpe de sårbare asylbarna, og hvis statsministeren og justisministeren nå åpner for en diskusjon her, så tror vi det kan føre mer med seg enn å demonstrere på noe annet, sier Skjelstad.

Delvis Ap-støtte

Uansett støtte fra KrF og Venstre, er det usikkert om SVs forslagene vil få flertall.

Arbeiderpartiet åpner riktig nok for å se på situasjonen for barnefamilier som er blitt returnert til Afghanistan, men avviser å gjenåpne sakene til returnerte lengeværende barn.

– Barnefamilier som er returnert til internflukt og uten støtteapparat i Afghanistan, bekymrer meg. Vi må ha en praksis i tråd med etiske retningslinjer, råd fra FN og fra UDI selv. Her vil vi gå grundig inn i SVs forslag. Men skal noen hentes tilbake, må det være reelt og ikke være med falske forhåpninger, sier Aps nestleder Helga Pedersen til NTB.

Derimot er det ikke er enkelt å tenke seg at et regelverk skal gis tilbakevirkende kraft, og det er grunnen til at Ap ikke vil gjenåpne sakene til de returnerte lengeværende asylbarna, forklarer hun.

Komiteen skal avgi sin innstilling 17. februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Anundsen har ikke vurdert å trekke seg
Les også
Tetzschner: – Utspørring nærmet seg utskjelling
Les også
En statsråd som feilinformerer
Les også
Fortsatt kritisk for Anundsen etter asylhøringen
Les også
Ap fastholder landets strengeste asylbarn-politikk