Justisminister Anders Anundsen (Frp) er i Cape Town i Sør-Afrika i forbindelse med en tur til den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis. Under mellomlandingen måtte han svare på spørsmål om asylsaken. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Anundsen har ikke vurdert å trekke seg

Tilliten til justisminister Anders Anundsen (Frp) er tynnslitt i Venstre og KrF. Selv fastholder han at han har gjort sitt beste for å følge opp asylavtalen med de to samarbeidspartiene.

– Jeg har gjort mitt aller, aller ytterste for å etterleve den avtalen, sier Anundsen til NTB.

Han befant seg mandag i Cape Town i Sør-Afrika, som del av følget som skal bli med kong Harald på tur til den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis senere i uka.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg tar det til meg når noen mener jeg ikke har fulgt opp en avtale. Er det noe som har ligget til grunn for all min politiske virksomhet, så er det dette: At jeg med ære skal følge opp de avtalene jeg inngår.

Blir sittende

Fra flere fylkeslag i Venstre kommer konkrete krav om at Anundsen bør trekke seg som statsråd. På spørsmål om han noensinne har vurdert dette, kommer svaret kontant:

– Nei.

En slik utgang er heller ikke særlig realistisk, vurderer valgforsker Frank Aarebrot. Tvert om mener han det er naivt av fylkeslagene å kreve Anundsens avgang og samtidig tro det er mulig å fortsette i regjeringssamarbeidet.

– I en situasjon med mistillit mot en statsråd, er tradisjonen at regjeringen stiller seg bak sin statsråd. Dermed kan det oppstå en parlamentarisk situasjon som jeg ikke tror mange i Venstre eller Kristelig Folkeparti ønsker, sier Aarebrot til NTB.

Ønsker gjennomgang

Nå tar Anundsen til orde for at regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet snarest bør sette seg ned med Venstre og KrF for å drøfte situasjonen som har oppstått.

– Jeg har registrert at flere har sagt at det foreligger et brudd på avtalen mellom de fire partiene. Det mener jeg er en veldig alvorlig påstand som de fire partiene må adressere, sier Anundsen:

– Det kunne være nyttig om de fire partiene hadde avklart om noen av dem faktisk mener at andre ting burde ha vært gjort for å følge opp avtalen bedre. Det gjelder på alle avtalens områder, tilføyer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Advarer

Aarebrot sier han ikke tror noen av partiene ønsker seg et regjeringsskifte akkurat nå, men utelukker ikke at det likevel kan ende med akkurat det.

– Dersom det skulle skje at Venstre og KrF går inn for et mistillitsforslag og SV slutter seg til det, vil det bli vanskelig for Arbeiderpartiet å forklare overfor sine velgere hvorfor de ikke vil slutte seg til. Da kan du ha en prosess på gang, selv om jeg tror dette er lite sannsynlig, sier han.

Aarebrot tror at signalene fra fylkespartiene ikke er til hjelp for Venstres stortingsgruppe nå.

– De skulle nok gjerne vært dem foruten. Det fylkeslagene ikke ser ut til å forstå, er at i det øyeblikket det blir flertall for mistillit mot Anundsen på Stortinget, så vil ballen bli spilt over til statsminister Erna Solberg (H) og Frp-leder Siv Jensen. Da mister de all kontroll over prosessen, og det er ikke i Venstre og KrFs interesse, mener han.

Les også
Tetzschner: – Utspørring nærmet seg utskjelling
Les også
Fortsatt kritisk for Anundsen etter asylhøringen
Les også
Ap fastholder landets strengeste asylbarn-politikk
Les også
NOAS: – Asylprioriteringene lå fast
Les også
Bare ett av to asylbarn får bli