PASTOR: Peter Gembäck er Knutb
...
PASTOR: Peter Gembäck er Knutbys eneste gjenværende pastor. Foto: Staffan Claesson, NTB Scanpix
«Kristi brud» har forlatt Knutby
Del
Åsa Waldau og Urban Fält, to toneangivende lederskikkelser i Knutby, har forlatt menigheten, skriver svenske Dagen. I en artikkelserie skriver de om store forandringer i den mye omtalte forsamlingen utenfor Uppsala, som i 2004 ble rystet av et drap og et drapsforsøk.

Da avisen for tre år siden intervjuet medlemmer i menigheten, kunne de fortelle at Fält hadde en svært sterk posisjon og at han av noen ble omtalt som «en stedfortredende Jesus».

Når han nå forlater menigheten, beskyldes han for å ha misbrukt sitt embete som pastor. Det kommer fram i et intervju med Peter Gembäck, menighetens eneste gjenværende pastor. Dagen har fått et eksklusivt intervju med pastoren.

Ifølge Gembäck skal den tidligere pastoren ha «tråkket på mennesker på en graverende måte».

«Han har bygd opp en kultur rundt seg selv som har vært direkte helsefarlig. Mennesker har vært redde for ham. Jeg vil til og med si at han har misbrukt Herren sin Guds navn,» forteller han.

Fält forlot Knutby for cirka to måneder siden. Åsa Waldau, som har gått under tilnavnet Kristi brud, forlot menigheten noen uker etter. Beslutningen skal ha skjedd etter en stor debatt i forsamlingen.

Usunn kultur

– Mye av det som har vært usunt rundt Urban har også sammenheng med Åsa Waldau, sier Gembäck. Også hun skal ha hatt for stor innflytelse på forsamlingen selv om hun ikke formelt var en del av lederskapet.

– Det har vært en usunn kultur rundt henne som vi kjente at vi måtte ta et oppgjør med, sier han.

Svenske Dagen har vært i kontakt med Waldau for å få henne i tale, men har ikke lykkes. I en sms til avisen skriver Urban Fält at det eneste han har å si er at situasjonen er svært følelsesladd.

«Jeg roper til Gud om forlatelse for synd og opprettelse for alle innblandede,» sier han.

Dropper teologien

I et intervju sier gjenværende pastor at menigheten går bort fra den omdiskuterte Kristi brud-teologien, som har vært knyttet til Åsa Waldau som person.

– Det er problematisk når en person får for sterk posisjon, understreker han.

knutby,åsa waldau,urban fält,uppsala