Orker ikke mer etter ni års kirkekamp

– Jeg har jobbet inntil siste minutt for å unngå dette, sier prest Dag Øivind Østereng i det han melder seg ut og slutter som prest.

Mandag kveld kunngjordeden profilerte presten på Jæren at han kommer til å slutte som prest og melde seg ut avDen norske kirke. Bakgrunnen er atKirkemøtet tidligere samme dagvedtok at homofile og lesbiske skal kunne gifte seg i kirken.

«Stor sorg»

Han skrev følgende påFacebook-siden sin:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Det er med stor sorg og dype kvaler, og samtidig med den ro som overbevisning gir, at jeg må meddele at jeg i løpet av de nærmeste ukene vil levere inn min oppsigelse og etter oppsigelsestiden tre ut av tjenesten som prest i Den norske kirke og likedan ut av Den norske kirke.»

Østereng er sokneprest på Undheim og prostiprest i Time på Jæren. For ni år siden tok han initiativ tilCarissimi, en gruppe prester som vil ha retten til å ikke ha gudstjenestefellesskap med biskoper som godtok homofilt samliv.

– Jeg har jobbet inntil siste minutt for å unngå dette, sier Østereng til Dagen sent mandag kveld. Han står også bakbrevet fra 200 prester som presesHelga Haugland Byfuglien nå vil invitere til dialog.

Les også:Fire kvinner leder nå kirken

Skuffelser

– Når bestemte du deg?

– Beslutningen ble tatt for lenge siden, forutsatt at vi ikke klarte å få permanente ordninger og ikke bare et skjørt kompromiss. Jeg er trøtt av å håpe og få flere skuffelser. Dette er et veivalg som har modnet seg frem etter ni år med kirkekamp.

Preses Byfuglieninviterte mandag representantene for de 200 prestene til dialog. Det har ingen betydning for Østereng.

– Nå har jeg ingen tro og ingen tillit til at det har noe for seg med en slik dialog, sier Østereng og viser til atBispemøtet har inngått et kompromiss og at «Kirkerådet er fullstendig inntatt avÅpen folkekirke».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Venter flere

Med den maktstrukturen ligger det ikke til grunn for få to rom iDen norske kirke.

– Kommer flere prester til å melde seg ut?

– Garantert.

– Hvor mange?

– Det vet jeg ikke. Innenfor nettverket på 200 kommer jeg ikke til å være alene om å gjøre dette, sier Østereng.

Han har orientert Stavanger-biskopErling Pettersen om sin beslutning.

– Har du en ny jobb å gå til?

– Nei, ikke per i dag, sier Østereng.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Følg ogsådebatten på våre Facebook-sider.

Les Dagens lederartikkel:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.