Oslo 20140618. Folk samler seg på Rådhusplassen i Oslo onsdag ettermiddag for å aksjonere mot nasjonalt og kommunalt forbud mot tigging. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Lillesand først ut med tiggeforbud

Et par hundre mennesker møtte onsdag fram på Rådhusplassen i Oslo for å demonstrere mot tiggeforbud. Samme kveld vedtok Lillesand å forby tigging der i byen.

De frammøtte på Rådhusplassen satte seg ned med kopp og plakater for å vise sin motstand mot forbudet.

– Jeg blir veldig provosert av forbudet. Jeg føler at det er en rettighet å kunne be om hjelp, sa initiativtaker til demonstrasjonen i Oslo, Celina Wien Dragseth.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Se bildeserie og video fra markeringen i Oslo.

Lillesand først ut

Onsdag kveld var tiggeforbudet også til behandling i kommunestyret i Lillesand. Der ble forbudet vedtatt med 15 mot 12 stemmer.

Sørlandsbyen blir dermed trolig den første kommunen som innfører forbud mot tigging. Forbudet kan først tre i kraft til høsten, etter en høring og godkjenning av Fylkesmannen og Politidirektoratet, skriver NRK.

Se også: Tiggeaksjon samlet 200 «tiggere» i Oslo - se bildeserien

Ut på høring

Stortingsflertallet vedtok mandag en overgangsordning der kommunene selv kan avgjøre om de vil innføre forbud mot tigging.

Oslo bystyre behandlet onsdag kveld et forslag fra Fremskrittspartiet om totalt tiggerforbud fra 1. juli. Samtidig har Arbeiderpartiet tatt opp igjen sitt gamle forslag om tiggefrie soner. Bystyret kommer til å sende de to ulike forslagene ut på høring uten å ta stilling til innholdet, melder NRK.

– Det er ikke mulig å innføre et lokalt tiggeforbud i politivedtekten uten at det har vært ute på lokal høring, konstaterer byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H).

Etter at høringsrunden er over, må byrådet legge fram en sak om endringer i politivedtekten for bystyret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg vil tro at bystyret vil kunne behandle saken i september, sier Stian Berger Røsland til NRK.

Les også
Tiggeforbud kan være i strid med menneskerettighetene
Les også
Aksjonerer med tigging mot tiggeforbud
Les også
Solberg tror roseselgere tar over for tiggere
Les også
Tiggeaksjon samlet 200 «tiggere»