Nye Nordstrand kirke i kveldslys

Se, kirken er blitt dobbelt så lang

Det er ikke ofte et kirkebygg i Den norske kirke må utvides fordi den er for liten, og heller ikke å bygge en gammel kirke sammen med nytt. I Nordstrand menighet i Oslo har de gjort begge deler.

Vel 40 millioner kroner, pluss moms har det kostet å bygge kirken, og selv om den er bundet sammen med den gamle, fremstår kirken i praksis som ny. Og for menigheten er det en etterlengtet fornyelse som nå har funnet sted.

Sokneprest Espen Feilberg Jacobsen forteller til Dagen at det har vært en lang prosess få på plass Nye Nordstrand kirke. Faktisk har det tatt mer enn 40 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nye muligheter

– Den gamle kirken ble bygget i 1866, men den har vært for liten helt siden 1960-tallet. Nå går vi fra 280 plasser til 500. Fortsatt vil det nok være trangt om plassen ved eksempel julehøytider og konfirmasjoner, men til den ukentlige bruken, vil den åpne seg helt nye muligheter, sier Jakobsen.

Kirkeverge i Oslo, Robert Wright, sier til Kirkelig Fellesråd sin nettside at ferdigstillelsen av kirken er en stor begivenhet for både byen og Nordstrand.

– Dette er den første kirkeutvidelsen i Oslo, opplyser han.

Den gamle og velkjente fasaden er beholdt, men koret er revet og kirken har blitt forlenget med 26 meter. Rommet har fått høyere tak og glassflater som slipper himmelen inn i rommet.

Mer folkekirke

– Jeg har forstått det slik at det er sjelden at et kirkebygg i Den norske kirke utvides fordi den er for liten. Uvanlig er det også at man bygger sammen en gammel kirke med nytt, og jeg synes det er blitt et veldig vakkert bygg. Det er noe symbolsk over den. Før var den litt mørk og bortgjemt, men nå står den der som et lyst vindu mot verden, sier soknepresten i sin beskrivelse av hvordan han oppfatter kirken i dag.

Soknepresten forteller at kirkerommet fremstår moderne og minimalistisk, men samtidig bærer med seg varmen fra det gamle bygget. Og nå håper han folket på Nordstrand kan få en opplevelse av at dette er lokalsamfunnets nye møtested. For tanken er at den nye kirken også skal fungere som en kulturkirke.

– Nordstrand har vært en sterk menighet i mange år. Den har kanskje ikke vært det man kan kalle en typisk folkekirke, men med de nye fasilitetene tror jeg den i mye større grad skal bli en tydelig kirke for folket. Det ville jo være fint om den kan oppfattes som lokalsamfunnets nye storstue. Menigheten har blant annet sagt til alle kor og korps at de kan få bruke kirken gratis, forteller Jacobsen.

MER PLASS: Slik fremstår Nye Nordstrand kirke innvendig. Kirken får en helt annen kapasitet til sine hverdagslige aktiviteter etter utvidelsen som har kostet 50 millioner kroner.

Vigsles av Kvarme

Førstkommende søndag blir nye Nordstrand kirke vigslet av biskop Ole Chr. Kvarme, og soknepresten gleder seg stort til menigheten kan samles til sin første gudstjeneste i nytt bygg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Alle som har vært involvert i prosessen, kjenner glede og takknemlighet, sier han.

Nye Nordstrand kirke vil være lokalkirke for rundt 11.400 personer. Utvidelsen er finansiert ved hjelp av bevilgninger fra Oslo kommune.

Les også
Kirkevalg-resultat er ikke endelig før i desemberKirkevalget
Les også
Økende interesse for kirkevalget
Les også
Vil ha 100 millioner på Alpha-kurs innen 2020Alpha-kurs
Les også
Gylver nekter for banning i radioprekenBanning
Les også
Sendte sine sykepleiere på troskurs