OVERBEVIST: Fatmata Sia Alpha fra Sierra Leone hadde ikke kjennskap til Knut Arild Hareide før hun hørte ham tale, men da ble hun overbevist.

Fatmata (45) har aldri stemt

Først etter tolv år i Norge kjenner Fatmata Sia Alpha seg klar for å delta i et valg.

Forsamlingen synger flerstemt «Thank you, Lord, for giving us food». KrF er på stemmefiske blant kristne migranter i Bergen. Agnet er kristne verdier og kyllinggryte med ris og salat. Det fargerike fellesskapet i Frelsesarmeens lokaler i sentrum er ikke så tallrikt, men representerer mange nasjoner. De fleste kommer fra land i Afrika sør for Sahara.

LES: LO-forbund krever søndagssvar før valget

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sosionomstudenten Fatmata Sia Alpha synes det er vanskelig å ta stilling til de politiske partiene når hun ikke kjenner kandidatene.

– Jeg har aldri stemt før. Jeg kjenner ikke folkene, sier Fatmata Sia Alpha.

Fra fødelandet Sierra Leone er hun vant med at politikere er enda mer oppsøkende og presenterer seg selv.

Ukjent partileder

Denne varme septemberkvelden er endelig anledningen kommet også her. Det er ikke bare listetoppene i Bergen og Hordaland som har tatt turen. Sjefen selv, partileder Knut Arild Hareide, er innom for å lokke de nye landsmennene til urnene. Her er han ingen kjendis.

– Nei, jeg tror ikke jeg vet hvem han er, sier Fatmata Sia Alpha.

Det tror heller ikke søsteren Jamie Alpha (27).

– Jeg er ikke veldig interessert i politikk, men jeg følger med litt, sier hun.

Liker eldre

Eldreomsorg, skolepolitikk og lavere priser på kollektivtransport er noe av det som opptar Jamie Alpha.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun utdanner seg til helsefagarbeider på videregående og har likt seg svært godt i praksis.

– Det er en glede å jobbe med de eldre. De kan fortelle interessante historier fra livet sitt. Mange av dem er også preget av at Norge er et kristent land, og de liker å være med på andakt, sier Jamie Alpha.

Norges tradisjonelle verdier er viktig for henne også på en annen måte.

– Jeg er veldig mot at homofile og lesbiske skal få gifte seg, sier hun.

Hvem det er som styrer byen tror hun har stor betydning.

– Jeg ser helst at noen som tror på Gud leder Bergen, sier hun.

Ønsker medlemmer

Etter at maten er servert, får Hareide ordet foran KrF-veggen som er satt opp framme i lokalet. Han slår an tonen med å fortelle at det er tusen år siden kristendommen kom til Norge – og den kom til og med først til øya der han kom fra: Bømlo. Så fortsetter han med hvilke konsekvenser dette fikk for synet på menneskeverd, og senere for utbyggingen av et skolevesen for alle.

– Vi vil ta vare på de kristne verdiene, forsikrer Hareide. Han understreker også at troen ikke bare er privat, men hører hjemme i det offentlige rom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: – Er vi ikke bra nok for Hamars ungdom?

– Hvis dere vil bli med i et politisk parti, så er det flott. Vil dere bli med i KrF, så er det fantastisk, erklærer Hareide til humring i salen. Han understreker at partiet ikke bare vil ha stemmene deres, men også innspillene og engasjementet deres.

Tro og politikk

Budskapet faller tydeligvis i god jord.

– Det var helt fantastisk, sier Fatmata Sia Alpha etter at Hareide har gitt fra seg mikrofonen og strøket på dør for å nå flyet tilbake til Oslo.

Sammen med resten av lovsangsteamet fra den internasjonale menigheten Hope of Glory entrer hun scenen og leder forsamlingen i lovsang og dans. En middelaldrende afrikaner trakterer keyboard med rytmeboks.

Etterpå inviterer pastor Thomas de gjenværende KrF-kandidatene fram, ber dem knele og leder forsamlingen i en intens bønn for dem.

Et nytt lovsangsteam fra Bergen International Ministeries tar plass etterpå og fører sangen videre i samme stil. Også deres pastor, Dominic, taler med innlevelse og engasjement.

Utadvendt

Fatmata Sia Alpha synes kvelden var lærerik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men de skulle kommet før, slik at vi kunne snakket med mer folk om valget, sier hun. I hennes egen kultur opplever hun at det er mer tradisjon for å ta kontakt også med folk man ikke kjenner så godt hvis man har noe på hjertet. Med flere migranter med på laget, tror hun KrF kunne fått enda større oppslutning blant innvandrere. De er det mange av i Bergen. Listetopp Dag Inge Ulstein opplyser at det er 40.000 mennesker med utenlandsk bakgrunn i kommunen. I alle fall én av dem har bestemt seg for å stemme for første gang.

– Blir det KrF?

– Ja, bekrefter Alpha.

Rødt eller KrF

Ved utgangsdøren står en ung afrikaner som nøler litt med å svare på spørsmål fra en journalist, men opplyser at han har hørt på skoledebatt. Der syntes han Arbeiderpartiet og Rødt kom best fra det. Nå har han også stiftet nærmere bekjentskap med et annet parti, før valget på mandag.

– Hva synes du om KrF etter denne kvelden?

– Det blir Arbeiderpartiet, Rødt eller KrF, svarer han.

Les også
– Er vi ikke bra nok for Hamars ungdom?Café Uno
Les også
LO-forbund krever søndagssvar før valget
Les også
Lysbakken ba statsministeren være en Merkel
Les også
Fra norsk dåp til tysk konvertittmenighetFlyktningkrisen
Les også
Solberg tror folk forstår faktafeil om flyktninger