KONSERVATIVE: F.v. Martha Edel Bjørk med Hans Ivar (20 måneder) fra Vennesla og venninnen Turi Jorud med Viljar (2,5) fra Kristiansand.

Kontantstøtte avgjør fortsatt samarbeid

Høyre, Frp og Ap er klare for å fjerne kontantstøtten for toåringer i Kristiansand. KrF truer med samarbeidsnekt.

– Folk vil nok kalle oss konservative, haha, ler Martha Edel Bjørk (35).

Hun nyter sola på en benk midt på Torget i Kristiansand sammen med sønnen Hans Ivar på 20 måneder og venninnen Turi Jorud med sønnen Viljar (2,5).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Begge er varme tilhengere av kontantstøtte. Kristiansand er en av 16 kommuner der også toåringer får kontantstøtte. I nabokommunen Vennesla, der Martha Edel Bjørk bor, er ikke det et tilbud. Når sønnen hennes fyller to år i desember, er det altså slutt på ekstra tusenlapper i måneden.

– Det er dumt. Jeg ville ha benyttet meg av lokal kontantstøtte. Det er viktig å være mest mulig hjemme med barna mens de er små, sier Bjørk.

Nå jobber hun redusert for å få endene til å møtes, og har spart av kontantstøtten hun får nå, slik at familien får greit med inntekt også det neste året.

Flertall mot

Den statlige kontantstøtten til toåringer ble avviklet i 2012 før. Året etter valgte 19 kommuner lokal kontantstøtte til toåringer. Nå er det 16 igjen, fordi Austevoll, Evje og Hornnes og Moss har lagt ned ordningen.

Nå står kontantstøtten for fall i Sørlandets hovedstad. Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet i Kristiansand har programfestet at den lokale kontantstøtten må avvikles.

– Prinsippet om å få betalt for ikke å bruke offentlige tjenester har jeg store problemer med å svelge, sier Mette Gundersen, ordførerkandidat for Ap.

De borgerlige partiene var med på å innføre ordningen sammen med KrF, men har nå snudd ryggen til kontantstøtten.

– Årsmøtet valgte å si at vi ønsker å avvikle den kommunale kontantstøtten, av integreringshensyn, rett og slett, sier Frps toppkandidat Stian Storbukås.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gundersen mener at barn med tospråklig bakgrunn bør komme seg i barnehage for å lære norsk bedre. Hun peker på en evaluering av ordningen gjort for kommunen som viser at rundt 100 barn får lokal kontantstøtte. Halvparten er i familier med innvandrerbakgrunn.

– Det er kanskje de barna vi er aller mest opptatt av bør gå i barnehage for å trene opp god språkforståelse og språkkunnskap. Det er et tankekors, sier hun.

Frir til KrF

Aps ordførerkandidat mener at «kontantstøtten ikke virker optimalt dersom hensikten er at barn og foreldre skal ha mer tid sammen».

– Det er en god og nobel tanke, men det spørs om det ikke er andre ordninger som bør innføres for å oppnå målet.

Som småbarnsmor har Gundersen selv kjent på tidsklemma i en travel hverdag med lekser, fritidsaktiviteter, kulturskole og tid til familien.

– Jeg vil veldig gjerne sette meg ned med KrF og diskutere grundig hvordan vi kan komme fram til gode løsninger for at barn og foreldre kan ha mer tid sammen. Jeg har stor respekt for foreldre som opplever at tiden ikke strekker til, frir Ap-politikeren.

Hun ser for seg at kulturskole, idrett og SFO samarbeider tettere, slik at aktiviteter legges tidligere på dagen.

– Det vil kunne resultere i at familier får mer tid og ro på ettermiddagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Heldagsskole, rett og slett?

– Vi kaller det en helhetlig skole, men det handler selvsagt om et godt pedagogisk opplegg for barna fra de kommer på skolen om morgenen til de kommer hjem. Men det har en god bieffekt med å gi mer fri på kvelden, sier Gundersen.

Maktfaktor

KrFs ordførerkandidat, Jørgen Kristiansen, er ikke fremmed for å se på andre løsninger sammen med Ap.

– Det er et spennende initiativ, og jeg diskuterer gjerne med Ap for å høre hvilke ideer de har for å bruke mer tid med familien, sier Kristiansen.

Han har imidlertid ikke tenkt å la et politisk flertall fjerne kontantstøtte til toåringer.

– Det er en viktig symbolsak som veier tungt når vi skal lande på fire års nytt samarbeid. Jeg kan love Ap at vi skal sikre at den blir videreført, sier Kristiansen.

Valget avgjør

Forrige uke fikk KrF en av sine beste meningsmålinger i Kristiansand på åtte år. Kristiansen tror partiet lokalt nærmer seg ett av de beste valgene på førti år. Primært ønsker han å fortsette samarbeidet med høyresiden i kommunestyret, men lukker ikke døra for Ap.

Han er likevel ikke interessert i å snakke om heldagsskolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kan det være aktuelt å uansett sørge for at aktiviteter kommer tidligere på dagen?

– Det er en ting vi må se på, men kontantstøtten må vi videreføre. Den har så mange positive effekter.

Frp vedgår at det ikke er sikkert at de får gjennom å fjerne ordningen etter kommunevalget 14. september.

– Dette er et av spørsmålene en borgerlig koalisjon vil avklare etter valget. Vi vet at KrF er en stor tilhenger av kontantstøtte, så vi får se an utfallet etter valget, sier Storbukås.

Droppet kontantstøtte

Mødrene på torget er kritisk til et samfunn der «du skal jobbe og være en supermamma».

– Hvorfor setter du barn til verden? Fordi du vil ha tid sammen med dem og være med på å forme dem. De første årene er så viktig. Derfor synes jeg det er en gal trend, sier Bjørk.

Venninnen Turi Jorud bor i Kristiansand, men hun og mannen har valgt vekk å motta 4000 kroner i måneden til toåringen deres. Jorud jobber i halv stilling og har nå sønnen på deltid i barnehage. Da kan hun ikke få lokal kontantstøtte.

– Storesøsteren går i barnehage­, og jeg tenkte det var greit at han også kom seg ut littegrann, sier Jorud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Konservative

Likevel vil hun slå et slag for at ordningen skal bestå.

– Hvis jeg skal ha flere barn, vet jeg at jeg vil være hjemme igjen, og kanskje lengre også. Jeg hadde aldri gått ut i 100 prosent jobb igjen, sier hun.

Bjørk vil også jobbe redusert så lenge barna er små og går på skole. De tror ikke det er så naturlig for mennene deres å jobbe redusert.

– Vi har født ungene, og det ligger mer naturlig for oss mødre å ha hovedansvaret, sier Jorud.

– Feminister ville kalt deg svært konservativ?

– Det gjør ingenting, ler hun.

– Jeg er veldig sikker på det jeg står for.

FORKJEMPER: Jørgen Kristiansen, toppkandidat for KrF i Kristiansand. Her på stand midt i Markens gate for å nå velgerhjerter til kommunevalget.
Les også
KrF-topp avviser samarbeid med Frp i Oslo
Les også
Nav: Meld fra om barnehagestart
Les også
Foreldre tåler innblanding i oppdragelsenFakta om foreldreskapsundersøkelsen
Les også
Garanterer for kontantstøtte i hovedstadenKontantstøtte
Les også
Kristen = borgerlig?
Les også
Mer tid med en far man ikke har
Les også
Partileder på frierføtter