TURISTMÅL: Luster kommune har rundt 100 fjelltopper på over 1000 meter. Fra fjellet Molden (bildet) ser man ned på landets eldste stavkirke på Urnes.

Frykter søndagspresset

Luster har fjell, fjord, isbre og landets eldste stavkirke. Nå er ordfører Ivar Kvalen (Sp) bekymret for at de må bli turistkommune.

Spliden om søndagshandel mellom samarbeidspartiene nærmer seg en flertallsløsning. Venstre kom mandag med et utspill de håper skal løse det betente spørsmålet: hver enkelt kommune selv skal kunne definere seg som turistkommune etter gitte kriterier.

KrF frykter det er å snikinnføre søndagsåpne butikker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Luster i Sogn og Fjordane er ikke definert som en turistkommune, selv om de har turistattraksjoner som Sognefjorden, Jostedalsbreen og landets eldste stavkirke. Senterparti-ordfører Ivar Kvalen i Luster er skeptisk til å innføre regelverk som åpner for søndagsåpne butikker.

– Problemet da er at alle vil definere seg som turistkommuner. Om én kommune gjør det, vil kanskje nabokommunen også, sier Kvalen til Dagen.

Matbutikker

Han vedgår likevel at det kan være greit å ha søndagsåpne matvarebutikker midt i turistsesongen der behovet er størst.

– Det kan være aktuelt å åpne for at noen matvarebutikker kan ha søndagsåpent. Men å åpne generelt for søndagsåpne butikker, er jeg veldig lunken til. Jeg synes at vi kan ha søndagen fri til å gjøre andre ting. Bransjen selv vil heller ikke ha det, registrerer jeg. Jeg tror det kan være med på å utarme butikker, spesielt de som ligger litt utenfor sentrum.

LES: Jensen om søndagsåpent: – Skal ikke tvinge noen

– Hvis Sogndal definerer seg som turistkommune for å ha søndagsåpent, vil dere også gjøre det i Luster?

– Ja, jeg tror kanskje noen butikker ville følt det presset, sier ordføreren.

«Tjukk politikk»

Rett før ferien vendte Luster kommune tommelen ned for regjeringens forslag om søndagsåpne butikker. «Blir det vedtak om søndagsopne butikkar skal retningslinjer for opningstider fastsetjast av sentrale styresmakter, og ikkje i den einskilde kommune», heter det i høringsuttalelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Områdedirektør Helge Eide i Kommunenes sentralforbund (KS) kaller forslaget fra Venstre og kampen om begrepet «turistkommune» for «tjukk politikk».

– Det finnes selvfølgelig innen kommuner som ikke har turisme, sier han til Dagen.

Hvor mange kommuner som vil være interessert i å bli turistkommune hvis forslaget går gjennom, har han ingen formening om.

– Er Luster en turistkommune?

– Hvis man snakker om Jostedalen i sommersesongen, er det kraftig overvekt av personer som ikke er fastboende eller kommer fra Indre Sogn.

Om sommeren har Jostedalen et aktivt miljø knyttet til isbreen, fjellet og elva. Om vinteren er det et par hundre innbyggere i dalen. Eide sier at de ikke har noen forutsetninger for å uttale seg om konsekvensene av Venstres forslag.

Widvey positiv

Motstanderne av forslaget om at kommunene selv skal avgjøre søndagsåpne butikker, frykter at det blir umulig for en kommune å holde stengt hvis nabokommunene åpner.

– Vi ser at slike hensyn spiller inn når det gjelder skjenketidsbestemmelser, så det er vel grunn til å tro at det også gjør seg gjeldende i dette spørsmålet, sier Eide.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) sier at det kan bli flertall i Stortinget for utvidet søndagsåpent som følge av at Venstre har justert sitt standpunkt.

– Det høres veldig positivt ut, sier Widvey til NTB om Venstre-leder Trine Skei Grandes nye modell for søndagsåpne butikker.

Nå blir det forhandlinger med utsikt til å danne et flertall, mener statsråden.

Skei Grande sier i et intervju med Aftenposten at meningen med det justerte forslaget er å ta hensyn til innspillene som er kommet.

– Snikinnføring

KrF-leder Knut Arild Hareide sier det er positivt at Venstre signaliserer at de lytter til høringsuttalelsene, men advarer mot forslaget slik det er presentert.

– Her er det detaljer vi ikke har sett, og Venstre har heller ikke konkludert endelig. Men jeg vil advare mot en modell der kommunene selv kan definere seg som turiststed. Det høres ut som noe som fort kan bli en snikinnføring, sier Hareide til NTB.

Bente Thorsen, Fremskrittspartiets representant i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen der forslaget om søndagsåpent skal behandles, sier til NTB at Frps standpunkt står fast.

– Vi mener tiden da myndighetene bestemmer åpningstidene må være over. Den beslutningen må hver forretning få lov til å ta, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nytt søndagsforslag

I dagens ordning har kommuner som er definert som «turiststeder» unntak fra forbudet mot søndagsåpning. Fylkesmannen avgjør søknad fra kommuner. I dag er det rundt 95 typiske turiststeder i Norge.

Nå foreslår Venstre at kommunene selv skal overta ansvaret for å bestemme hva som skal være turiststeder, etter bestemte kriterier. Det vil gi unntak fra de generelle lukkebestemmelsene.

Venstre mener også det må være mulig å innføre flere søndager med søndagshandel.

Kilde: Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Aftenposten

Les også
Syria-flyktninger, søndagsåpent og skatt
Les også
Widvey sier Venstres søndags-sving er positivt
Les også
Gylver nekter for banning i radioprekenBanning
Les også
Jensen om søndagsåpent: – Skal ikke tvinge noen