AVBREKK: Fysioterapistudentene Thea (21) og Caoline (23) har hatt en pause fra alkohol på grunn av lesing til eksamen. – Jeg kan fint være med venner uten å drikke alkohol, sier Thea.

Alkoholfri periode ga grunn til ettertanke

Mandag arrangerer Frelsesarmeen Rusfri dag. Studentene Thea (21) og Caroline (23) har allerede vært uten alkohol i flere måneder.

– Det har vært lange dager på skolen, og jeg har verken hatt tid ­eller energi til å gå ut. Samtidig har det vært godt å komme inn i en ­vane som ikke innebærer å drikke ­alkohol, sier Thea Melkevik (21) til Dagen.

SYNSPUNKT: Alkohol i alle sammenhenger

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De to fysioterapistudentene sitter i kantinen på Høgskolen i Bergen. Om noen timer er det eksamen. Vanligvis går 20-åringene ut med venner mellom én og tre ganger i måneden. De siste par månedene har det imidlertid kun blitt en eneste fuktig bytur.

– Og det var når vi skulle feire bursdagen min, sier Caroline Røsbø (23).

– Vi trenger liksom en anledning for at vi skal gå ut, fortsetter hun.

Alkoholfri feiring

Studentene er enige i at det følger flere fordeler med det å ikke drikke alkohol over en lengre periode. Eksempelvis har det gitt utslag på treningsøktene.

– Jeg er mer opplagt, sier Caroline.

FRISPARK: Rusens fattigdom

– Blir det tilbake til normalen etter eksamen?

– Nå kommer jo sommerferien, så litt alkohol blir det nok. Samtidig kommer jeg ikke til å gå ut bare for å gå ut. Jeg kan fint være med venner uten å drikke alkohol, sier Thea.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For eksempel gikk jeg edru på 17. mai, skyter Caroline inn.

Flere deltakere

«Mange tusen nordmenn velger å avstå fra alkohol og annen rus mandag 8. juni», skriver Frelsesarmeen i en pressemelding fredag.

Det er det femte året på rad organisasjonen oppfordrer folk til å vise solidaritet med de som ­sliter på grunn av egen eller andres bruk av rusmidler.

Ifølge pressemeldingen er det i dag rundt 100.000 barn og unge som lider fordi en av foreldrene drikker for mye. I tillegg viser en ny undersøkelse utført av TNS Gallup for Actis – rusfeltets samarbeidsorgan, at én av tre mener det drikkes for mye i arbeidslivet.

LES: Nå blir jobbmiddager på Betanien 99 prosent promillefrie

– Vi forventer ikke at folk skal være totalt avholdende fra alkohol og andre rusmidler, men vi ber om at folk stopper opp litt på Rusfri dag og tenker på de som sliter fordi de selv eller noen av deres nærmeste har rusproblemer. Vær rusfri denne dagen, sier initiativtaker Knut Haugsvær i Frelsesarmeen.

Rusfri dag

Arrangeres av Frelsesarmeen mandag 8. juni.

Setter søkelys på hva rusmidler kan føre til og oppfordrer folk til å avstå fra rus denne dagen.

Markeres i hele landet, der Frelsesarmeen og samarbeidsorganisasjoner holder til – pluss i alle Fretex-butikker.

Ulike markeringer, men felles for alle er at det serveres alkoholfri drikke og at informasjon deles ut.

Samarbeidsorganisasjoner: Actis, AV-OG-TIL, Blå Kors, Retretten, IOGT, Juvente og DNT.

Ambassadører: Arne Johannessen, ordfører i Moss; Tage Pettersen, journalist Lars Kittelsen, barneombud Anne Lindboe, skuespiller Sven Nordin, Line Verndal, Ingebrigt Steen Jensen, Julie Maria Dahl, Åge Aleksandersen og Hans Reidar Ness.

I år er tema arbeidsliv og rus.

Kilde: Frelsesarmeen

Les også
Løp i protest mot moderne slaveri
Les også
Nå blir det alkolås i busser og drosjer
Les også
Venninner til JesusKvinner
Les også
På knutejakt med kristenrussenRusseknuter
Les også
En av tre butikker solgte alkohol til mindreårige