Politiet fører bort den mistenkte etter angrepet mot et helsesenter i Colorado Springs i USA fredag. Tre mennesker, blant dem en politimann, ble drept i skytingen, og ni ble såret. Foto: Rick Wilking / Reuters / NTB scanpix

Ukjent motiv bak drapene i Colorado Springs

Motivet for angrepet mot et helsesenter i Colorado i USA er ennå ikke kjent. Politiet identifiserte lørdag en 57 år gammel mann som skal ha stått bak.

Helsesenteret er drevet av organisasjonen Planned Parenthood, som er kontroversiell i USA fordi den blant annet tilbyr abort. Organisasjonen har et bredt helsetilbud til kvinner, og tilbyr også en rekke andre tjenester på sine klinikker.

LES: Skyting på abortklinikk

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mannen som ifølge politiet stormet klinikken og begynte å skyte, er 57 år gamle Robert L. Dear. Tre personer ble drept og ni såret av gjerningsmannen, som forskanset seg på helsesenteret i flere timer før han overga seg.

Dear framstilles for varetektsfengsling mandag, og holdes inntil videre fengslet uten mulighet for løslatelse mot kausjon.

Abortmotstandere har flere ganger demonstrert utenfor klinikken i Colorado Springs. Politiet har så langt ikke sagt noe om motivet for angrepet.

Overga seg

Angriperen var bevæpnet med en rifle da han gikk inn i helsesenteret og åpnet ild like før klokka 12 lokal tid, opplyser politiet.

Politiet rykket ut i stort antall og fulgte etter mannen inn i bygningen, og det kom til skuddveksling. Overvåkingskameraene i bygningen ble tatt i bruk til å spore gjerningsmannen. Etter hvert klarte politifolkene å få kontakt med angriperen, og klarte å overtale ham til å overgi seg. Da var det gått over fem timer siden skytingen begynte.

Da var to sivile og en polititjenestemann skutt og drept. De ni sårede, fem politifolk og fire sivile, er innlagt på sykehus. Tilstanden skal etter forholdene være god.

– Hatefull debatt

Politiet måtte gå fram forsiktig da de sikret bygningen fordi angriperen hadde tatt med seg «noen bager» inn på klinikken, og han etterlot seg også flere gjenstander utenfor. Alle disse måtte sjekkes med tanke på at de kunne inneholde bomber.

Lørdag morgen meldte det lokale politiet på Twitter at bygningen var sikker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Presidenten for Planned Parenthood i Rocky Mountains-regionen, Vicki Cowart, mener en hatpreget debatt om abort i USA kan ha ledet fram mot drapene i Colorado Springs.

– Vi deler bekymringen mange amerikanere har, om at ekstremister skaper et giftig klima som fører til terrorhandlinger internt i dette landet, sier hun.

Våpenkontroll

USA må gjøre det vanskeligere for kriminelle å få tilgang til våpen, konstaterte president Barack Obama i en kommentar til angrepet.

– Vi må gjøre noe med den enkle tilgangen til krigsvåpen i gatene, til folk som ikke har noe med å bære dem. Punktum. Nok er nok, sier presidenten.

På tross av gjentatte drapstragedier og masseskytinger er det stor skepsis til å begrense tilgangen til våpen i USA. Den mektige våpenlobbyen og sterke krefter hos Republikanerne er sterke motstander av slike tiltak, og mener blant annet at folk må ha tilgang til våpen for å forsvare seg. (©NTB)

Les også
Skyting på abortklinikk i Colorado Springs
Les også
Tre personer drept i skyting ved abortklinikk i USA
Les også
Brev til den ufødte
Les også
Amerikas åpne sår
Les også
Overlevde abort, talte til kongressenPlanned Parenthood