NATUREN: Forrige onsdag var Ingulf Diesen i skogen for siste gang. Han elsket naturen og hadde et lidenskapelig forhold til vedhogst og bærplukking.

«Han gjorde det romslig hos oss»

Ingulf Diesen, en av Misjonsforbundets fremste personligheter, døde tirsdag, 87 år gammel.

– På mange måter var han nesten inkarnasjonen av Misjonsforbundet, sier nåværende generalsekretær Øyvind Haraldseid,

I skogen for siste gang

Forrige onsdag var Diesen i skogen for siste gang. Han elsket naturen og hadde et lidenskapelig forhold til vedhogst og bærplukking. Han kjente seg uvel da han kom hjem og ble sendt til sykehuset. Der ble han operert for tarmslyng. I etterkant fikk han lungebetennelse og døde tirsdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bjørn Øyvind Fjeld, som overtok som misjonsforstander etter Diesen i 1981, besøkte han på sykehuset lørdag.

– Da var tilstanden alvorlig, og jeg fikk ikke kontakt med ham. Men det var godt å se ham, og få sagt de ordene jeg hadde på hjertet, og få være med og be for ham.

Dedikert

Fjeld forteller at Diesen hadde en veldig stor betydning for Misjonsforbundet, ikke minst i arbeidet med å rekruttere en ny generasjon av pastorer og ledere.

– Han var 30 år gammel da han ble kalt hjem fra USA, for å starte opp Ansgarskolen. Der var han rektor i ti år før han ble leder for Misjonsforbundet. Han var så helhjertet for Herrens sak at det nesten gikk over i en ensidighet. Han var dedikert, et forbilde som trakk med seg mange av oss som var 10-20 år yngre enn han.

Flere Dagen har vært i kontakt med fremhever hans interesse for natur, skog og bark. Diesen hadde røtter i Telemark, et fylke som lå hans hjerte nær. Mot slutten av tjenesten flyttet han og kona, Astrid, til Notodden.

– Vi har grått

Sveinung Lorentsen, tidligere generalsekretær, har nesten ikke ord når Dagen ringer.

– Vi har grått i dag, både kona og jeg. Det er bare sånn det er. Han har betydd så usigelig mye at det nesten ikke kan sies med ord.

Lorentsen var student ved Ansgarskolen da Diesen var rektor, og har hatt et kollegialt og vennskapelig forhold til ham gjennom hele livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Han var en god venn. I Misjonsforbundets historie er han en av de fremste, nest etter vår grunnlegger Fredrik Franson. Han ga meg en grunnleggende tro på Bibelen som Guds Ord, at den skulle være retningslinjen for livet. Han lærte meg å ha tillit til bønn, og til at Gud er i vår midte.

Lorentsen fremhever også Diesens kone, Astrid, og sier at hun har vært helt uvurderlig.

– Mens Ingulf var litt melankolsk av natur, var Astrid den som fikk humøret og latteren fram, sier han.

Evangelisering

Sten Sørensen, pastor og styreleder i Sarons Dal, peker på hans engasjement for evangeliet.

– Vi sto sammen i Evangelisk Allianse. Han var nok den i Frikirke-Norge som var i front med å tenke evangelisering. Han brant for evangeliet og samarbeidet med alle evangeliske kristne, uavhengig av kirkesamfunn.

De siste 15 årene jobbet Sørensen tett sammen med Diesen i forbindelse med oversettelsen av «Bibelen Guds Ord».

– Jeg kjenner ingen som har hatt så stor bibelkunnskap og kjærlighet til Skriften som han. Han har lest gjennom hele Det gamle testamentet 91 ganger, og hele Det nye testamentet 171 ganger. Han var utrolig flink til å lese de små notene, og gjorde et fantastisk korrekturarbeid. Han var rett og slett en egen bibelordbok for oss i kraft av sin kjennskap til Bibelen. Og han våket over den.

– Husket alltid navnet mitt

Øyvind Haraldseid, nåværende generalsekretær, forteller at Diesen var en som nær sagt hele Misjonsforbundet kjente personlig på ett eller annet nivå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Han reiste skrekkelig mye og etablerte mange av menighetene våre. Han har preget Misjonsforbundet mer enn de fleste andre, og var helt unik. Når han besøkte menighetene gjorde han det til en sport å lære seg navnet på folk. Jeg traff ham noen ganger i ungdomsårene, og det kunne gå år mellom hver gang, men han husket alltid navnet mitt.

Etter at Diesen ble kristen i ungdomsårene, satte han seg ned og gikk systematisk gjennom hva de ulike kirkesamfunnene mente, for å finne ut hvilket som uttrykte den teologien han sto for, og ønsket å stå for.

– Det dreide seg om en intellektuell tilnærming. Jeg har knapt hørt om noen som har hatt den samme tilnærmingen, sier Haraldseid.

Systematiker

Han beskriver Diesen som en systematiker. Gjennom hele livet studerte han misjonshistorie og den brede vekkelsesbevegelsen i Norge ved århundreskiftet.

– Misjonsforbundet ble jo startet i 1884, men Ingulf var alltid en advokat for at våre røtter er eldre enn det.

Han vil huske Diesen blant annet for den karismatiske vekkelsestradisjonen han var en sterk ambassadør for.

– Da jeg gikk på Ansgarskolen var han årlig innom og foreleste i vekkelseshistorie. Det dreide seg ikke bare om akademiske foredrag. Undervisningen endte ofte opp i sterke bønnemøter.

En søyle i Guds tempel

Lorentsen viser også til Diesens systematiske evner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har registrert at ingen har hatt sånn orden i papirene og arkivene som han hadde. Jeg har vært i vedboden hans. Der var det like sirlig og punktlig som inne i stua, sier han, og legger til:

– Han var en ruvende person. En søyle i Guds tempel som gjorde det lyst og trivelig, og som løftet taket. Han gjorde det romslig hos oss.

Kjent på hvert Nes

Ingunn Rui var redaktør i misjonsbladet da Diesen var misjonsforstander, tilsvarende generalsekretær, og hadde en del med ham å gjøre da.

– Han var en høvding, også i det norske kirkelandskapet, og var kjent på hvert et nes i Norge. Han kjente utrolig mange mennesker og var til oppmuntring for enkeltmennesker og menigheter. Han overlot oss masse historisk materiale han hadde samlet, og som han hadde hjemme hos seg selv på Notodden.

Rui er for tiden leder for Misjonsforbundets historiske selskap og arkiv, der Diesen var med i styret.

– Det er ikke lenge siden jeg ringte han med et spørsmål. Hvem skal jeg ringe nå? spør hun.

Ingunn Folkestad Breistein, instituttleder ved Universitetet i Agder, vil spesielt trekke fram hans holdninger til, og arbeid for at kvinner skulle være pastorer og forkynnere i Misjonsforbundet og andre evangelikale sammenhenger.

Edin Løvås

På under et halvt år har Misjonsforbundet mistet to store profiler: Edin Løvås og nå, Ingulf Diesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Haraldseid synes det er spesielt, og siterer en tidligere generalsekretær: «Det blir tomt i skogen når store trær faller».

– Det er vel slik det oppleves nå. Samtidig er vi veldig takknemlige for det de to ga oss. Vi ønsker å ha en høy bevissthet om at de er borte, men det de ga oss tar vi med videre. Det vil vi hegne om, sier han.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Ingulf Diesen

Døde 3. mars 2015, 87 år gammel.

Gift med Astrid.

Jobbet som pastor i Misjonsforbundet og var misjonsforstander (tilsvarende generalsekretær) samme sted. Grunnla Ansgarskolen.

Var i tjeneste i over 60 år. Ved siden av å være forkynner var han også engasjert i både samfunnsliv og humanitært arbeid.

Ble hedret med Kongens fortjenstmedalje i gull i forbindelse med 80-årsdagen.

Skrev en rekke bøker.

Les også
«Det blir tomt i skogen når store trær faller»Ingulf Diesen
Les også
Kongens gull til Ingulf Diesen