Fakkeltoget i regi av Åpne Dører og Stefanusalliansen gikk fra Oslo domkirke, opp Karl Johans gate og til Utenriksdepartementet. Foto: Silje Rognsvåg

Fakkeltog krever norsk hjelp til kristne i Midtøsten

Utenriksdepartementet lover fakkelbærere å kartlegge situasjonen for forfulgte kristne i Syria og Irak.

– Vi kan ikke sove om natten, vi er stresset hele tiden, sier Madelen Benyamin (34).

Den assyrisk kristne trebarnsmoren er svært bekymret for slekt og venner som er blant de assyriske kristne som ble kidnappet av IS i vinter, og vil derfor ikke la seg avbilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv kom hun og familien til Norge som asylsøkere fra Syria for to år siden, der hun møtte familie som har bodd i Norge noen år. Torsdag kveld deltok de i fakkeltoget i Oslo for forfulgte kristne i Syria og Irak, i regi av Stefanusalliansen og Åpne Dører.

– I Syria er det krig hele tiden. Du hører bomber. Barna var kjemperedd. Vi ville ikke dra fra Syria, men måtte på grunn av krigen. Vi dro til Libanon, men der kunne vi ikke bo fordi vi ikke fikk jobbe. Så kom vi hit, forteller Benyamin.

Ber til Gud

Etter en samling i en fullsatt Oslo domkirke, gikk forsamlingen med tente fakler opp Karl Johan til Utenriksdepartementets bygning ved Slottet.

F:v. Merethe Kjelby og Toril Sogstad fra Åpne Dører bar et banner for forfulgte kristne kvinner i fakkeltoget torsdag kveld. – Vi er lei oss for det som skjer i Åpne Dører, men det forhindrer ikke arbeidet, sier Sogstad.

Fremst gikk erkebiskop Nicodemus Daoud Matti Sharif i den syrisk-ortodokse kirken i Mosul, Kirkuk og den kurdiske regionen i Irak.

– Jeg er glad for at folk her i Norge føler med sine brødre i Midtøsten og ser at de trenger hjelp. Jeg ber Gud for hans hjelp til å endre situasjonen og det som skjer med oss, sier erkebiskopen til Dagen.

Sammen med han gikk Oslo-biskop Ole Christian Kvarme, fader Alan fra en assyrisk kirke i Sverige og Hans Aage Gravaas, generalsekretær for Stefanusalliansen.

I front for fakkeltoget gikk f.v. Hans Aage Gravaas fra Stefanusalliansen, fader Alan fra en assyrisk kirke i Sverige, biskop Ole Christian Kvarme og erkebiskop Davoud fra Irak.

Vel framme holdt Gravaas en appell til norske myndigheter om å gripe inn mot forfølgelsen av kristne og religiøse minoriteter i Midtøsten.

– Kirkeklokkene har stilnet. Folk forfølges fordi de tilhører feil religion. Brutaliteten er grenseløs. Vi ønsker å markere at vi står sammen med dem. La Norge gå foran. Vi gir oss ikke før kirkeklokkene igjen ringe til gudstjeneste i Mosul, sa Gravaas.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ingen militære løsninger

Fakkeltoget gjorde inntrykk på Peder Egseth, politisk rådgiver i Utenriksdepartementet, som fikk overlevert et opprop med en rekke utfordringer til regjeringen.

F.v. erkebiskop Davoud i den syrisk-ortodokse kirken i Irak, Peder Egseth, politisk rådgiver i UD, og Oslo-biskop Ole Christian Kvarme.

– Arbeidet for å beskytte religiøse minoriteter i konflikt og på flukt er en prioritet for denne regjeringen. Krigen i Syria og Irak har ført til den største humanitære katastrofen siden andre verdenskrig og de menneskelige lidelsene er enorme. Destabiliseringen av Syria og Irak må stoppes, det samme må krigen, sier Egseth til Dagen.

I sin appell til fakkelbærerne fremholdt han at det ikke fins noen militære løsninger på konfliktene i området, men at dialog ved forhandlingsbordet må til.

Videre pekte han på at Utenriksdepartementet skal kartlegge situasjonen for forfulgte grupper i Irak og Syria, i samarbeid med Kirkenes Verdensråd og Kirkens Nødhjelp. Målet er å «vurdere hvordan religiøse minoriteter, og andre sårbare grupper, best kan få beskyttelse». Egseth kunne ikke gå mer konkret inn på hvordan de eventuelt skal hjelpes.

Les hele appellen her

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
Solidaritet med religiøse minoriteter i konflikt
Les også
– Snart har de siste kristne reist fra IrakKristne i Irak
Les også
Konflikten i Åpne Dører
Les også
Dropper fakkeltog etter konfliktenFakler for forfulgte
Les også
Åpent opprør i Åpne Dører
Les også
Ber kristne skrive brev til utenriksministeren