Kontainere: Mange av de kristne som flyktet fra IS i Nord-Irak i fjor bor i dårlig isolerte kontainere som blir bitende kalde om vinteren. – De er i ferd med å miste håpet, sier erkebskop Daoud.

– Snart har de siste kristne reist fra Irak

Ett og et halvt år etter at IS jaget de kristne ut av Mosul, lever flyktningene i kummerlige kontainere. – Folk har mistet håpet. Alle som har penger forlater Irak, sier erkebiskop Daoud.

Hver eneste dag tar den syrisk-ortodokse erkebiskopen farvel med familier som forlater Irak. Noen dager kan det være tre familier, andre dager så mange som fem.

– Alle de kristne lederne i Irak oppfordrer folk om å bli værende, men vi kan ikke presse dem til å bli, slik situasjonen er nå, sier erkebiskop Daoud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvis det fortsetter som nå, vil Irak være tømt for kristne innen fem år, mener han.

Søndag for forfulgte

Denne uken er den røslige erkebiskopen i Oslo som Stefanusalliansens gjest for å markere søndag for forfulgte kristne. Torsdag skal han gå fremst i fakkeltoget gjennom Oslos gater.

Han er selv en av de forfulgte. I begynnelsen av juni i fjor ble han nødt til å forlate katedralen sin i Mosul i all hast da IS angrep.

– I løpet av en dag tok IS alt. Den 1700 år gamle katedralen vår. Klosteret fra 300-tallet. De gamle, håndskrevne bøkene våre. Ja, selv verdigheten vår tok de, sa erkebiskop Daoud da Dagen møtte ham i Kurdistan like før jul i fjor.

Han gråt da han viste bilde av katedralen som var blitt omgjort til moské. Korset på taket var revet av.

Stefanusalliansen møtte erkebiskop Daoud i Erbil i oktober i fjor: