Dansk besøk: Arken er 70 meter lang og 13 meter høy. Her ligger den til kai i København hvor 80.000 dansker besøkte båten.

I sommer kommer Noas ark til Norge

Restaurant i toppetasjen og kinosal i kjelleren. Museums-arken fra Nederland er langt mer luksuriøs enn den Noa bygget i gammeltestamentlig tid.

I sommer seiler den 70 meter lange kopien inn til sørlandsbyen Arendal. Ankomsten er begynnelsen på en reise som skal ta den moderne arken langs kysten for å besøke flere byer. (Se faktaboks for reiserute.).

I ett år skal det flytende museet fortelle bibelhistorien fra Adam og Eva til Jesu død på korset.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forbuden frukt: Trefigurer av Adam og Eva ombord i arken som snart kommer til Norge. Foto: Jos Schaafsma/CC/Flickr

I alt fire etasjer skal guide besøkende gjennom Bibelen. 80.000 dansker besøkte arken i fjor. I alt 300.000 har vært innom arken de siste tre årene.

Flytende bibel

Bak den flytende bibelhistorien står TV- og teaterprodusenten Aad Peters. I 2010 kjøpte han en utgave av arken bygget på oppdrag av landsmannen, millionæren og kreasjonisten Johan Huibert.

Nederlenderen har bygget to arker, en i virkelig størrelse, som er 150 meter lang, og en som er halvparten så lang. Peters kjøpte «mini-utgaven» på 70 meter og gjorde den om til en flytende bibelfortelling.

– Ikke et kristent skip

Noa bygget en ark for å redde vår sivilisasjon fra undergang. Aad Peters visjon er ikke fullt så omfattende, men den er stor nok.

– Europa har mistet kontakten med sine røtter. Jeg ønsker å bringe oss tilbake, sier Peters til Dagen.

Aad Peters har jobbet som TV- og teaterprodusent i årrekke. Han har også vært journalist, og jobbet i over 60 land. Nå er arken hans store pasjon.

– Derfor bør alle kjenne til historien. Jeg vil ikke si at vi er et kristent skip, men hvis folk blir kristne er det fantastisk. Det er uansett ikke opp til meg. Vi bare forteller historien, sier Peters.

Han tror det er viktig for europeere å kjenne sin egen identitet på grunn av den store innvandringen Europa opplever.

– Jeg tror det er minst like viktig å finne ut hvor vi ikke er like, som hvor vi er like. Derfor bør vi kjenne den historien vår kultur er bygget på.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Håper på Erna

Da TV-produsenten åpnet arken i Nederland lot han en av sjefene i Hells Angels være med å åpne den. I en annen havn lot han sjefen for en utstilling om Darwinisme åpne arken.

– Han er en kjent fyr i Nederland. Han sier han er en kristen, men ingen kristne liker ham. Jeg ba ham sette seg på en stol, og så vasket jeg føttene hans, slik Jesus gjorde med vennene sine. Han svarte med å vaske mine etterpå, forteller Peters, og viser stolt frem et bilde fra en avis.

I Norge håper Peters at statsminister Erna Solberg skal besøke arken. Om han vil vaske føttene hennes sier han ingenting om.

Tåler ikke uvær

I Nederland, Tyskland og Danmark har mange skoleklasser besøkt arken. Peters håper at norske elever også får denne muligheten, og at det blir finansiert via den kulturelle skolesekken.

Men når skipet skal fraktes fra Stavanger til Bergen i slutten av oktober er det ikke uten risiko. Arken har ikke en egen motor, og er derfor avhengig av en tauebåt. Den er sårbar for uvær og tåler ikke større enn 1,5 meter høye bølger.

Arken i Norge

70 meter lang, 13 meter høy, 10 meter bred.

Planlegger å ankomme Arendal rundt 22 juli, og ligge der til midten av august.

Deretter skal arken etter planen besøke Kristiansand, Stavanger og Bergen, hvor den blir liggende over vinteren.

Våren 2016 seiler arken til Oslo og Fredrikstad.

Les også
- «Noah»-filmen er et spring-brett for evangeliseringOpen Air Campaigners
Les også
Oversvømmelse stoppet Noa-film
Les også
– Dette er den største trusselen mot Kristen-NorgeNorske hytter
Les også
Ikke skyld på liberalteologene
Les også
Har alltid med seg Bibelen i radio- og TV-debatterEspen Ottosen