Donald Trump har så langt vunnet tre av fire republikanske nominasjonsvalg. I sørstatene er han også ventet å gjøre rent bord. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix

Trumps raseri vinner gjenklang i sørstatene

USAs fattige sørstater er blitt en av milliardæren Donald Trumps viktigste baser i hans kamp for å bli republikansk presidentkandidat.

Gang på gang har den styrtrike forretningsmannen hamret inn budskapet om at han vil bringe USA tilbake til gamle velmaktsdager hvis han blir landets neste president. Det skaper håp blant mange amerikanere i «det dype sør», som ble hardt rammet av den økonomiske krisen.

Tusenvis av industrijobber forsvant fra regionen i årene 2007-2009. Nedgangen gikk raskere enn i andre deler av landet, og da pilene igjen pekte oppover, var oppgangen langt mer beskjeden enn i andre deler av USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Mississippi er fortsatt arbeidsløsheten blant de høyeste i landet, samtidig som den hvite delen av befolkningen frykter at innvandring vil gjøre situasjonen enda verre. Og det er nettopp blant hvite velgere at republikanerne står sterkt i sør. I den svarte delen av befolkningen gjør Demokratene det langt bedre.

De kristne

Også mange dypt kristne republikanere har begynt å se Trump som en redningsmann. Nå er de villige til å se gjennom fingrene med hans tidligere liberale standpunkter, blant annet i abortspørsmålet.

En av Trumps valgmedarbeidere i Mississippi forklarer det med at viktigere ting enn Bibelen står på spill.

– Se på innvandringen, se på terrorismen, se på de sakene som virkelig betyr noe. Hvis vi ikke har et land, vil verken Bibelen eller grunnloven bety noe, for vi kommer alle til å være døde og begravd, sier Heather Fox.

Under nominasjonsvalget i South Carolina forrige helg viste valgdagsmålinger at Trump slo sine nærmeste rivaler, Ted Cruz og Marco Rubio, med god margin blant de evangelisk kristne. Og det til tross for at Cruz' og Rubios meninger anses å være mer i tråd med kristne verdier enn Trumps.

Fire av ti

I de fire sørstatene Mississippi, Alabama, Tennessee og Kentucky får Trump støtte fra over 40 prosent av de republikanske og uavhengige velgerne, viser en meningsmåling gjort av Ipsos for nyhetsbyrået Reuters.

Allerede tirsdag skal Alabama og Tennessee holde nominasjonsvalg sammen med elleve andre delstater på den såkalte «supertirsdagen». I Kentucky holder republikanerne nominasjonsmøter den 5. mars, mens Mississippi følger etter tre dager senere.

Hvis verken Cruz eller Rubio greier å markere seg i noen av delstatene, kan løpet være kjørt, mener eksperter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lav utdanning

I sør taler også utdanningsnivået til Trumps fordel ettersom hans budskap om å stenge grensene for innvandring og flytte arbeidsplasser tilbake til USA er spesielt populært blant hvite velgere uten høyere utdanning.

32 prosent av den voksne befolkningen i Mississippi, Alabama, Tennessee og Kentucky har tolv års skolegang eller mindre, noe som er den høyeste prosentandel lavt utdannede i landet.

Til nå har Trump sikret seg tre seire i de fire delstatene der det allerede er avholdt nominasjonsvalg. Både i South Carolina, New Hampshire og Nevada tok milliardæren fra New York en overlegen seier. I Iowa vant Ted Cruz. Marco Rubio, som regnes som partiveteranenes favoritt, har ennå ikke vunnet en eneste delstat.

Engasjér deg!

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: Engasjér deg!

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

Følg gjerne Dagen på Facebook

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!


Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

Dagen er Norges eldste kristne dagsavis. På papir siden 1919. Vi gir ut avis seks dager i uken og har abonnenter over hele landet. Vi har også en eavis som kan leses hvor som helst - og når som helst.

DEBATT: dagensdebatt.no kan du selv skrive egne innlegg og publisere dem direkte på nett. Og kanskje bruker vi også innlegget ditt i avisen Dagen.

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

ISRAEL: Få med deg nyheter fra Israel og hør podcast fra Israel-korrespondenten

ANDAKT: Følg gjerne vår andakts- og inspirasjonsside

MENIGHET: Les vår faste spalte Menighetsdoktoren

HUMOR og skråblikk finner du i Krykkjebakkposten.

TWITTER: Dagen og DagensDebatt

Les også
Sørstatsbaptistene mister nesten tusen misjonærerEngasjér deg!
Les også
Trump vil gjøre det enklere å saksøke medieneEngasjér deg!
Les også
Obama: – Vi kommer til å ødelegge IS
Les også
Må en stemme republikansk for å tro på evangeliet?
Les også
Cruz sparket talsmann etter bibelstrid