Prinsesse Märtha Louise (t.v.) og Elisabeth Nordeng lanserte boken «Stemmen eller støyen» i oktober 2014. Utgivelsen fikk mye omtale i mediene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– For massivt, ensidig og snilt

NRKs dekning av engleboka til prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng var både for ensidig, ukritisk og snill, mener flere medlemmer av Kringkastingsrådet.

Torsdag diskuterte rådet NRKs dekning da engleboka ble lansert i oktober. Boka fikk bred dekning i hele åtte innslag på ulike flater i NRK, deriblant to innslag i Dagsrevyen, Nitimen og Aktuelt.

Flere av medlemmene i Kringkastingsrådet mener dekningen bar preg av ukritisk lanseringsjournalistikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Klager på satire om reservasjonsrett

– Panegyrisk vås

– Vi snakker om et enormt trøkk, med opptil 40 minutter med promotering av denne boka i Nitimen. Det var panegyrisk vås med kaklende og jublende damer som roste hverandre, sier førstelektor ved Markedshøyskolen og mediekommentator Elin Ørjasæter.

– Det var for mye, for ensidig og for snilt. Dette hadde ikke skjedd dersom vedkommende ikke hadde hatt tilknytning til kongehuset, sier generalsekretær i Frp, Finn Egil Holm.

Kritikken haglet mot NRK etter kanalens dekning da engleboka ble lansert i oktober, med både formelle klager og refs i sosiale medier.

Åtte NRK-saker om Märtha Louises boklansering

Motstemmer manglet

– Det har vært ganske mye støy etter lanseringen av boka, sa leder i Kringkastingsrådet Per Edgar Kokkvold da møtet startet like etter klokka 9.30 torsdag.

Journalist i Dagens Næringsliv og forfatter Kjetil Bragli Alstadheim har sett nærmere på NRKs dekning av engleboka.

– Det som mangler var kritikerne, de som mener noe annet, motdebattanter. Kronprinsesse Märtha og Elisabeth Nordeng møtte aldri sine kritikere ansikt til ansikt, påpeker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det hele ble for ensidig og velvillig og for mye på de to forfatternes premisser, sier Alstadheim, som mener at NRK i mange tilfeller virker som en forlenget arm av Slottets kommunikasjonsavdeling.

– Det som blir konsekvensen, er at NRK blir en kanal som samler folket rundt kongehuset. Spørsmålet er jo, hvordan dekker vi det at kongehuset også er en maktposisjon som er opptatt av å bevare sin makt og sine privilegier, sier han.

Se NRKs direktesending fra Kringkastingsrådet:

– Bedre enn sitt rykte

NRKs nyhetssjef Stein Bjøntegård kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen og viser til flere saker der NRK har drevet kritisk journalistikk mot kongehuset. Dessuten er det ikke mange kritikere som ønsker å stå fram, framholder han.

– Vi har forsøkt, men det er de samme som går igjen, sier han.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen av at vi er ukritiske. Vår kongejournalistikk er langt bedre enn sitt rykte, sier Bjøntegård.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen framholder at det selvsagt er NRKs oppgave å drive kritisk journalistikk.

– Men det er også vår oppgave å vise fram viktige begivenheter – og vi kan ikke alltid gjøre begge deler samtidig, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Klager på satire om reservasjonsrettKringkastingsrådet
Les også
Mange bruker sosiale medier i arbeidstiden
Les også
Inviterer til debatt om satire og konge-kontakt